Mataró fa balanç de l’any de funcionament de Taula de Reconstrucció

Entre l’any passat i aquest s’han executat o posat en marxa 73 mesures amb un pressupost total de 6,5 milions d’euros. Els integrants de la Taula valoren positivament la feina feta, però l’oposició creu que hi ha marge de millora

Fotografia: Mataró Audiovisual

Més d'una setantena mesures executades o en marxa i una despesa de més de 6,5 milions d'euros. Aquest és el balanç de l'any de funcionament de la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica. Un òrgan constituït el 22 de maig del 2020 analitzar la situació de la ciutat i proposar mesures per pal·liar els efectes econòmics i socials de la crisi econòmica generada per la pandèmia. Entre d'altres, durant aquest any, a través de la Taula s'ha incrementat la dotació d'alimentació del Centre de suport Alimentari l'Entorn, que atén a més de 1.800 famílies, s'ha incrementat el Servei d'Atenció Domiciliària o s'han donat ajudes fiscals o microcrèdits a autònoms, pimes i comerços.

Els grups municipals, les patronals FAGEM i PIMEC i els sindicats UGT i CCOO, tots ells integrants de la Taula, han fet balanç del primer any de funcionament d'aquest òrgan, en un acte celebrat al Saló de Sessions de l'Ajuntament. En línies generals tots els integrants de la Taula han valorat positivament la feina feta.

L'acte l'ha encapçalat l'alcalde de Mataró, David Bote, que ha destacat la capacitat d'entesa d'ara fa un any per posar en marxa un primer pla de xoc i la Taula amb la voluntat de "no deixar ningú enrere". Bote ha assegurat que el balanç d'aquest any és satisfactori, encara que per "algunes persones puguin considerar que no són suficients". Després d'aquest any, considera que és el moment per posar les bases pel futur de la ciutat.

Els representants de tots els grups polítics han pres la paraula després de l'alcalde. Tots han coincidit amb la bona feina i la unitat amb què es va actuar ara fa un any per posar en marxa la Taula i les primeres mesures d'urgència. Els grups de l'oposició, però, també consideren que hi ha aspectes per redefinir i millorar del funcionament de l'òrgan.

Miquel Àngel Vadell, regidor del PSC i president de la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica:

Com a ciutat, com a membres de la Taula, ens podem gratificar després d'un any dels resultats obtinguts i d'aquesta continuïtat i seguiment que farem d'aquestes 73 accions. Com us deia és més necessari que mai aquest compromís per, com deia l'alcalde, no deixar ningú enrere.

Francesc Teixidó, cap del grup municipal d'ERC-MES:

Va ser una molt bona decisió, uns molts bons mesos de treball, un molt bon plantejament, però un funcionament en la meva opinió millorable i poc participatiu que som a temps encara de corregir.

Sergi Morales, cap del grup municipal d'En Comú Podem Mataró:

La signatura d'aquest acord va ser el reflex d'aquesta voluntat de treballar plegats en benefici dels nostres conciutadans. Ara tenim el repte més gran encara: definir les estratègies per un nou futur per la ciutat. Per fer de Mataró una ciutat més sostenible, per crear les condicions per generar ocupació de qualitat i per avançar en les oportunitats que se'ns obren amb els fons europeus.

Alfons Canela, cap del grup municipal de Junts per Mataró:

Ara toca mirar endavant i posar la ciutat al davant de tot. Les mesures i la Taula crec que poden continuar, però no han de ser més que mesures complementàries a una acció decidida de govern.

Cristina Sancho, cap del grup municipal de Ciutadans:

Hem de felicitar-nos per tota la feina que hem fet. El motor que ha mogut aquesta Taula ha sigut la bona voluntat. S'ha de tornar a redefinir aquests objectius que vam signar en un inici. Una part d'ells no s'han complert. Els de curt termini els tenim més que assolits, però aquests objectius més de mitjà i llarg termini els hem de tornar a redefinir.

Després dels representants polítics ha estat el torn dels agents socials. Tots han destacat la importància de les mesures preses en un moment d'extrema necessitat, la tasca feta i la que queda per fer; l'exemple que ha significat Mataró per la resta de municipis de la comarca i també d'altres punts de l'estat espanyol i la necessitat de canalitzar bé els ajuts europeus que arribin.

Roser Moré, presidenta de la FAGEM:

Ha sigut molt important participar i contribuir a la Taula de Reconstrucció de Mataró. S'han pres mesures d'ajudes tant en l'àmbit social com pel teixit empresarial, que encara que sempre es veuen com insuficients han sigut i s'han executat.

Lluís Torrents, secretari general UGT Maresme:

Ahir tornava de València, d'un congrés de la meva organització, i vaig tenir l'oportunitat d'explicar què fèiem i comparar-ho amb els companys i companys d'arreu de l'estat espanyol. Us haig de dir que quan jo explicava les iniciatives que aquí dúiem a terme em miraven amb enveja. Us puc garantir que aquí a Mataró podem ser exemple de com s'han de fer les coses.

Lalo Plata, secretari general CCOO VORAMAR:

Crec que el model Mataró, i ho dic així model Mataró, ha estat exemple de bon funcionament, de projecte útil i d'orgull de ciutat per la gent que viu i treball en aquesta ciutat perquè hem aconseguit allunar-lo del soroll del Ple Municipal i de la lògica reivindicació de la negociació col·lectiva entre les parts.

Joan Pera, president de PIMEC Maresme:

Si que demanaria, per això, que en la mesura que els fons europeus arribin i que arribaran aquí en la mesura que puguin des de l'Ajuntament de Mataró, que l'Ajuntament mostri empatia pels comerços, autònoms i pimes per canalitzar aquests fons per ajudar en tot el que es pugui en aquesta reconstrucció.

L'acte ha acabat amb una foto grupal de tots els integrats de la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró.

 

Informa: S.Ruiz