×

Missatge d'error

Notice: Undefined index: und a include() (línia 84 de /var/www/vhosts/mataroaudiovisual.cat/httpsdocs/sites/all/themes/mataroaudiovisual07/templates/node/node.tpl.php).

Mataró engega "Lloguem", un projecte per fomentar el lloguer assequible

Sota el títol "Lloguem" o "Yes we rent" en anglès, Mataró impulsarà un projecte per tal de facilitar l'accés a lloguers assequibles. La iniciativa, liderada per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Diputació i de diverses entitats, pretén mobilitzar l’habitatge desocupat per tal de poder-lo posar al mercat a un preu assequible. La iniciativa va adreçada sobretot a pisos de particulars, que necessitin rehabilitació i que per aquest motiu no es trobin al mercat. En aquest sentit, es buscarà donar facilitats a aquests propietaris per rehabilitar al seu immoble, que després es posarà a lloguer a un preu per sota de les xifres del lliure mercat actual. La idea és poder avançar aquests diners per a la rehabilitació, que després el propietari anirà retornant mica en mica, aportant una part dels diners obtinguts pel lloguer. Com a altra incentiu destacat, el propietari també comptarà amb la garantia absoluta de cobrament per mitjà d’un fons de garantia que serà propi del mateix projecte. Aquest té un cost de 3,1 milions d’euros i estarà subvencionat, en el 80%, pel fons europeu FEDER, que l’ha escollit, juntament amb 21 iniciatives europees més, per la seva fórmula innovadora, basada en l’economia social i el cooperativisme.

L’objectiu i si el projecte prospera, es poder influir a la llarga en el preu del lloguer. De fet, el projecte neix de la pròpia administració, però la idea és que un com arrencat pugui caminar sol de la mà d’unió de cooperadors sota el concepte de cooperativa de llogaters. El projecte no té relació amb l’habitatge social i per tant la idea és no fer distincions. Per ara encara s’està treballant en diferents especificitats i la intenció és que “lloguem” (yes we rent) pugui entrar en funcionament a mitjans de 2019. A partir d’aquí es donarà un termini de 3 anys, per tal que aquest passi a funcionar per si sol.

Dir que els habitatges seran rehabilitats per mitjà de programes d’inserció laboral de persones vulnerables, per potenciar així també la inserció social. En aquest sentit es treballarà estretament amb la fundació Jovent-Salesians Sant Jordi. Altres entitats que hi participen són la Fundació unió de Cooperadors, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Tecnocampus

Es calcula que a dia d’avui podrien haver-hi uns 3400 habitatges a Mataró susceptibles de formar part d’aquest projecte.

 

Informa: A.Gual