Mataró comptarà amb un espai de dol perinatal i neonatal

Tots els grups municipals van votar favorablement a la Proposta de Resolució d'ERC-MES. Amb aquesta acció es vol donar suport i acompanyament a totes les persones que hagin viscut aquest tipus de situacions

Mataró comptarà amb un espai de dol perinatal i neonatal

Mataró habilitarà un espai de suport per aquelles persones que hagin patit una pèrdua gestacional, perinatal o neonatal. Una proposta que va presentar el principal grup de l’oposició, ERC-MES, al ple d’aquest mes de juny i que va ser aprovada per unanimitat. Segons va explicar al Ple la regidora d’ERC-MES Rosa Guanyabens, la creació d’aquest espai serà beneficiós per ajudar a passar el dol a aquelles famílies que hagin patit aquestes pèrdues. A més d’impulsar la creació d’aquest espai, el consistori també s’ha compromès a donar visibilitat a aquestes situacions i donar suport i acompanyament als progenitors que hagin perdut el fill durant l’embaràs o pocs dies després del naixement.

Des de Ciutadans i Junts per Mataró van donar suport a la mesura. La cap del grup municipal de Ciutadans, Cristina Sancho, va assegurar que és necessari donar suport a les famílies que es trobin en aquests supòsits. Per la seva banda, el cap del grup municipal de Junts per Mataró, Alfons Canela, considera que la proposta fa 10 anys hauria “creat estranyesa”, però que ara és una oportunitat perquè Mataró s’adapti a les necessitats de la societat.

El govern també es va posicionar a favor de la proposta, tot i que va demanar esmenar el cinquè punt de la Proposta de Resolució dels republicans que demana expressar el compromís de l’Ajuntament en realitzar una cerimònia anual en record d’aquests infants. La regidora de Promoció de Salut, Laura Seijo, va explicar que la Fundació Hospital en conveni amb els serveis funeraris de Mataró per oferir gratuïtament un programa específic d’atenció grupal per a persones que estan vivint situacions de dol amb grups específics per les pèrdues perinatal i neonatal. També va detallar que des del mes de març s’està treballant perquè Mataró compti amb un memorial d’aquest tipus, després d’una petició feta pel servei de pediatria del Consorci Sanitari del Maresme.

Les morts gestacionals, perinatals i neonatals són aquelles pèrdues que es produeixen durant la gestació, el naixement o en nounats fins als 28 dies de vida. Segons les dades, durant l’any 2019 van morir 157 menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24h i 96 entre el dia 1 i els 28 dies.

 

Informa: S.Ruiz