Mataró atorga a títol pòstum la Medalla de la Ciutat a Joan Peiró

L'Ajuntament ha atorgat aquest dilluns al vespre la Medalla de la Ciutat, a títol pòstum, a Joan Peiró i Belis, Fill Adoptiu de Mataró. El saló de sessions ha celebrat aquest acte d’atorgament de la distinció, que s’ha fet a petició de la Comissió Ciutadana organitzadora dels actes de l’Any Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament. El darrer ple del 2018 va aprovar concedir aquest reconeixement a Joan Peiró, com a un dels impulsors del Forn del Vidre i per la seva faceta com a sindicalista liderant la CNT a la ciutat. La medalla s’ha lliurat a membres de la família Peiró. En el marc d’aquest acte, la neta de Peiró, Núria Malagelada, ha assegurat que la família rep aquest reconeixement de la ciutat amb orgull i amb agraïment a la Comissió Peiró per la feina feta.

Durant l’acte, Jaume Vellvehí ha pres la paraula, com a portaveu de la Comissió Peiró, i l’historiador Josep Puig-Pla ha glossat la figura de l’anarcosindicalista. Puig-Pla s’ha centrat en dos episodis concrets vinculats amb Peiró, d’una banda, l’arribada de les seves despulles a Mataró, l’any 1989 i de l’altra, el moment en què Mataró va dedicar una ronda a l’anarcosindicalista tres mesos després de la mort de Franco, el març de 1976. Puigpla ha reclamat que la figura de Joan Peiró es projecti més enllà de les fronteres mataronines.

D’altra banda, i com a homenatge permanent a Peiró, el passat 24 de juliol es va inaugurar al Pati del Cafè Nou un monument commemoratiu. L’escultura, concebuda per Martí Anson, és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Joan Peiró i la seva labor com a cooperativista a les Cristalleries Mataró. S’encendrà cada 24 de juliol, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament de Peiró.

 

Informa: C.Sánchez