Mataró aplicarà la llei que permetrà posar límits al preu de lloguer

lloguer

Amb la nova llei de regulació dels preus del mercat de lloguer aprovada a Catalunya el mes de setembre, es vol fixar topalls al lloguer en els municipis amb més demanda. En concret, hi ha 60 municipis declarats com àrees de mercat d'habitatge tens, entre elles Mataró, on la regulació s'aplica automàticament com a mínim durant un any. Per poder continuar aplicant la llei, cada municipi ha d'expressar la seva voluntat de continuar formant part del seu àmbit d'aplicació, per un període establert de 5 anys.

Ara, en el ple del mes d'octubre, es va aprovar una Proposta de Resolució d’Esquerra-MES Mataró, amb esmenes del PSC de Mataró i En Comú Podem Mataró, per a l’aplicació a Mataró de la llei del Parlament de Catalunya que contempla posar topalls als preus dels contractes de lloguer d’habitatge. La voluntat és expressar el compromís de Mataró amb la llei, per ratificar la voluntat de ser declarats "àrea de mercat d'habitatge tens". D'aquesta manera, com explica el portaveu republicà Francesc Teixidó, la renda que es pacti a l'inici del contracte no podrà superar el preu de referència per a un lloguer a la ciutat. A més, aquests topalls màxims es mantenen encara que la casa canviï de llogater.

El rerefons d'aquesta llei i la seva aplicació és la dificultat d'accedir a habitatge en l'última dècada, sobretot per la pujada del preu del lloguer, amb famílies que destinen més del 50 per cent dels seus ingressos a l'habitatge. A més aquest fet també comporta més acords a com ara i seguir formant part de l'àmbit d'aplicació de la llei i els altres acords, bàsicament de difusió, informació als ciutadans, entre altres mesures.

Per la seva part, la regidora d'Habitatge a l'Ajuntament de Mataró, Sarai Martínez, ha recalcat que el govern de Mataró "vol protegir l'economia d'una gran majoria i no la d'una minoria que especula al seu gust, en un aspecte tan essencial per la vida com ho és l'habitatge". Junts per Mataró es va abstenir i Ciutadans va votar-hi en contra.

Informa: O.Debat