Malestar entre govern i oposició pel posicionament sobre les detencions dels Jordis

CiU, ERC-MÉS, VOLEMataró i la CUP denuncien un menysteniment de la Junta de portaveus per part del govern municipal. En tres sessions diferents, aquestes formacions de l’oposició volien sotmetre a votació una paralització de l’activitat institucional i política com a denúncia de les detencions dels dos Jordis. En aquestes tres juntes no es va arribar a cap acord i els grups de l’oposició es van assabentar a través d’aquesta casa que l’alcalde havia decidit unilateralment que es mantindria l’activitat però sense fer parlaments. Un punt que a més reclamen que el govern ha incomplert perquè la regidora de cultura va fer un parlament durant l’acte que es va celebrar ahir a Barcelona de Puig i Cadafalch.

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat una declaració institucional que exigeix la llibertat immediata dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La Junta s’ha reunit avui en sessió extraordinària i urgent. El text s’ha aprovat amb el suport de CiU, ERC-MES, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA. Per la seva banda, PSC, Ciutadans, PP i Plataforma per Catalunya hi  han votat en contra. A la declaració aprovada també es denuncia que l’empresonament dels presidents de les dues entitats de la societat civil ha estat per motius polítics, un fet que “suposa un atac col•lectiu a la llibertat d’expressió i el dret a decidir de les persones”. Escoltem el regidor de la CUP Juli Cuéllar.

El text també denuncia la manca de separació de poders a l’Estat Espanyol i demana la intervenció de les institucions europees per acabar amb la repressió que està patint Catalunya.

Per cert que el PSC havia presentat una esmena a la totalitat, que finalment no ha prosperat per manca de suports. En aquest text plantejat pels socialistes s’apunta el “respecte a les decisions judicials” però s’afegeix que aquest respecte no impedeix opinar i criticar els seus continguts i impacte social. Consideren “un immens error aquesta decisió i reclamen la revisió urgent d’aquest acte judicial” perquè no comprenen que s’acusi de sedició als organitzadors de les protestes. Els socialistes recorden que refermen el seu compromís amb el diàleg i la sortida negociada al conflicte i demanen que no s’apliqui l’article 155 i la Declaració Unilateral d’Independència. 

Informa: C. Sánchez / M. Gómez / P. Andreu