Més activitat comercial i espais verds, nova proposta per l'àmbit del Sorrall

El ple aprova inicialment el nou planejament urbanístic de l'àmbit del Sorrall amb els vots a favor del govern i ERC-MES, l’abstenció de Junts per Mataró i els vots encontra de Ciutadans

Més activitat comercial i espais verds, nova proposta per l'àmbit del Sorrall

Mataró dibuixa com ha de ser la zona del Sorrall en un futur. El Ple va aprovar inicialment, aquest dijous passat, la planificació urbanística d'aquest àmbit, que preveu la implantació de noves activitats comercials, hoteleres i de restauració, la creació d'un polígon singular amb criteris de sostenibilitat, així com nous espais verds i noves zones d'aparcament. Aquest planejament substitueix al que va quedar anul·lat l'any 2014 després d'un contenciós administratiu i té afectació sobre 197.799 m², un 83% que correspondrà a sòl públic i un 17% a sòl privat. Amb tots els canvis que es preveuen a la zona es pretén situar l'espai com a punt estratègic dins la ciutat, alhora que dignificar l'entrada a la ciutat des d'Argentona i la comarca del Vallès Oriental. 

El pressupost per a la urbanització d'aquest espai és de poc més de 7,3 milions d'euros i el calendari d'actuació, marca que si tot va segons el previst, d'aquí a dos anys pugui estar fet el planejament i desenvolupat el projecte de reparcel·lació i projecte d'urbanització. La rapidesa en l'execució del desenvolupament del sector, finalment, també quedarà subjecte a poder comptar amb la inversió de promotors privats.

S'integrarà la nova ordenació amb l'entorn natural i els itineraris paisatgístics que permet la zona, entre ells part de l'anella verda, que ha d'encerclar tot el perímetre de la ciutat. També es preveu la construcció d'un nou dipòsit d'aigua que anirà ubicat just a sota del què s'està construint a la ronda Bellavista, que servirà per tractar les aigües recollides de la riera d'Argentona. Aquest projecte, que s'executaria juntament amb AMSA, permetria a la ciutat ser pionera en aquesta nova economia de l'aprofitament i reutilització de les aigües i aniria d'acord amb un dels grans projectes amb què la ciutat de Mataró ha presentat la seva candidatura als ajuts europeus Next Generation. 

L’oposició, dividida

La proposta va ser aprovada amb els vots a favor del govern i ERC-MES, l'abstenció de Junts per Mataró i els vots en contra de Ciutadans. En el cas de la formació taronja, la seva líder, Cristina Sancho, va afirmar que el pla presentat està "inacabat" sobretot en en la zona de la ronda Exterior, on considera que el govern no hi té cap projecte de millora. En aquest sentit considera que el govern ha volgut presentar ara un projecte inacabat per arribar a les pròximes eleccions "tallant una cinta", en lloc de buscar un projecte que busqui potenciar el barri de Cerdanyola.

Per la seva banda, Junts per Mataró va decidir abstenir-se. En primer lloc va voler destacar la bona feina feta pel servei municipal d'urbanisme per ordenar i integrar el sector al barri i va recordar al govern que és el que haurà d'agafar la iniciativa municipal per transformar la zona, que al final dependrà també de la inversió de privats. En aquest sentit va voler recordar que experiències prèvies amb comerç perifèric ja n'hi ha a la ciutat i que caldria definir millor què es vol fer amb la zona.

Finalment ERC-MES, va ser l'única força de l'oposició que hi va votar a favor. El seu líder Francesc Teixidó va destacar la importància d'endreçar aquesta porta d'entrada a la ciutat i va destacar les grans esperances que el projecte desperta entre els veïns del barri. Va voler apuntar que el planejament derivat del projecte, serà igual d'important com el projecte en si i que en aquest sentit cal marcar millor els objectius que es volen assolir amb tot això i que en aquest sentit es defineixin millor els equipaments que hi aniran i es tinguin en compte les necessitats del barri.

Informa: A.Gual/ S.Ruiz