L'estat d'alarma es prolongarà dues setmanes més, però els infants podran sortir al carrer

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest vespre una extensió de l'estat d'alarma de dues setmanes més, fins al 9 de maig. Aquesta nova prolongació de l'estat d'alarma serà diferent de la de les últimes setmanes, ja que es permetrà que els infants puguin sortir al carrer a partir del 27 d'abril. Una mesura, però, que Sánchez ha explicat que estarà subjecte a limitacions i condicions de seguretat per evitar que es produeixin nous contagis, que detallarà les pròximes setmanes. Sí que ha apuntat que la franja d'edat límit podrien ser els 12 anys. Totes dues decisions les traslladarà demà als presidents de les comunitats autònomes i a les formacions polítiques del Congrés dels Diputats.

Durant la compareixença, Pedro Sánchez també ha obert la porta a un desconfinament "asimètric" quan sigui viable sanitàriament. Tot i això, ha dit que aquest desconfinament pot no produir-se per comunitats autònomes o províncies sinó a "una escala molt diferent de la que coneixem institucionalment".

Aquestes són les principals novetats que ha presentat el president de l'executiu espanyol, qui també ha assegurat que la crisi sanitària encara no ha finalitzat i que per tant el confinament s'allargarà diverses setmanes més per "no posar en risc els èxits" aconseguits fins al moment.

Sánchez també ha fet referència a la crisi econòmica que s'albira per un cop finalitzi la crisi sanitària. En aquest sentit, s'ha fet ressò de la previsió del Fons Monetari Internacional que el PIB de l'estat espanyol caigui un 8% aquest any i l'atur pugui créixer fins a un 21%. Unes dades que, segons Sánchez, situarien a Espanya a nivells de la Guerra Civil. És per això que creu que és necessari que s'arribin a uns acords interinstitucionals de "reconstrucció del país" i que aglutinin administracions, forces polítiques, patronal i sindicats.

 

Informa: S.Ruiz