Les ordenances pel 2020 a Mataró passen el primer tall

ple ordenances inicial

El Ple de l’Ajuntament de Mataró ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals amb els vots a favor del Govern, PSC i En Comú Podem i els vots contraris d’Esquerra-MES, Junts x Mataró o Ciutadans. Queden aprovades també les bases de subvencions per al 2020. En la seva exposició, el portaveu del Grup del PSC Xesco Gomar, ha recalcat la necessitat de recaptar impostos que portin a la redistribució d’uns bons serveis públics, que treballin per la igualtat d’oportunitats. Gomar remarca que la recaptació d’aquestes taxes es gastaran amb rigor i transparència.

Per part de l’oposició, Esquerra-MES ha posat en dubte el relat del govern i ha votat en contra. El portaveu republicà Francesc Teixidó creu que no és coherent aquesta pujada general d’impostos, després d’anys de congelació de tributs. Per exemple, en el cas de l’IBI, aquest any es planteja una pujada del 8 per cent després de 2 anys de congelació. Segons Teixidó, aquests augments són “electoralistes i irresponsables”.

Junts x Mataró veu falta de criteri en aquest plantejament de recaptació de tributs i també ha votat en contra. El seu portaveu Alfons Canela creu que “no hi ha dibuixat un model de ciutat que respongui a aquesta pujada d’impostos”. Tot i això, entomen les ordenances des d’una òptica constructiva, especialment pel que fa al Pla de Racionalització que es vol engegar per adequar els impostos dels propers anys en correspondència amb els ingressos i depeses corrents del consistori.

Ciutadans ha estat contundent en la seva visió d’aquesta proposta d’ordenances. Cristina Sancho creu que “l’acord reaccionari populista entre PSC i ECP avui es visualitza i posa en risc el futur de la ciutat”. Voten en contra de la proposta del govern diuen per “posar les mans a la butxaca del ciutadà de Mataró”.

Unes ordenances fiscals que plantegen una pujada general dels impostos municipals, com l’IBI, la brossa, l’IAE o la taxa de guals. En conjunt, una família tipus pagaria el 2020 una mitjana de 800 euros en impostos municipals, 50 euros més que aquest any. El govern vol treballar en un pla de racionalització per adaptar els comptes als ingressos i despeses corrents. Es proposa també un recàrrec del 50% del rebut de l’IBI per a habitatges desocupats des de fa més de 2 anys. Les ordenances fiscals pel 2020 a la ciutat de Mataró han passat el primer tall i s’espera portar-les a aprovació definitiva a finals de desembre, si és possible segons el portaveu socialista Xesco Gomar, en un ple conjunt amb l’aprovació inicial dels pressupostos de l’any que ve.

Informa: O.Debat/ C.Mora