×

Missatge d'error

Notice: Undefined index: und a include() (línia 84 de /var/www/vhosts/mataroaudiovisual.cat/httpsdocs/sites/all/themes/mataroaudiovisual07/templates/node/node.tpl.php).

Les municipals determinaran la composició de la Diputació de Barcelona i el CCM

Aquestes eleccions municipals determinaran, indirectament, la composició de la Diputació de Barcelona i també la del Consell Comarcal del Maresme. La Diputació té 51 diputats que es distribueixen de forma proporcional en funció dels habitants a través dels 14 partits judicials electorals que té la demarcació. Així, els dos partits judicials de la comarca, Mataró amb 3 diputats i Arenys de Mar amb 2, sumen 5 dels 51 diputats que compondran la diputació de Barcelona i que seran d'un color o altre segons el que votin els maresmencs.

El 2015 les eleccions van determinar que el ple estaria format per 14 diputats del PDeCAT, 11 d'ERC-AM, 10 del PSC-CP, 7 d'Entesa i 3 del PP, Ciutadans i la CUP-PA. Per saber les formacions d'aquest any s'haurà d'esperar al juny, un cop estiguin constituïts tots els ajuntaments. La Junta Electoral de Zona (JEZ) elaborarà una relació de tots els partits polítics que han obtingut algun regidor per tal de distribuir els llocs dels diputats mitjançant el sistema habitual D'Hondt. Un cop s'anuncia la quantitat de diputats que tindrà cada formació hauran d'escollir qui d'entre les seves llistes seran proclamats diputats. Un cop designats, es preveu que a mitjans de juliol (tot i que hi ha condicionants que poden endarrerir la sessió) es constitueixi la mesa d'edat, que integraran el diputat de major edat i el de menor i a partir d'aquí, se celebrarà una votació per escollir el president de la Diputació de Barcelona.

L'altre organisme que depèn de les eleccions municipals és el Consell Comarcal del Maresme. A la comarca tenen dret a vot unes 337.000 persones que triaran els nous regidors dels 30 municipis del Maresme. En total s'escolliran 454 càrrecs, 2 més que el mandat actual, ja que Sant Pol de Mar ha superat els 10.000 habitants. Els electes configuraran els 33 consellers i conselleres del Consell Comarcal per mitjà d'un procés semblant al de la Diputació. La junta electoral provincial assignarà a cada un dels partits que hagin obtingut el 3% o més dels vots a la comarca, el nombre de llocs de representació que els correspon al Consell Comarcal. Un cop feta l'assignació, les formacions hauran de designar els consellers i conselleres que hauran de ser regidors dels seus municipis.

Informa: J.Peñaranda