Les destrosses del Glòria superen els 40 milions d'euros al Maresme

Les destrosses del Glòria superen els 40 milions d'euros al Maresme

El Consell d’alcaldes de la comarca valora en 40 milions d’euros els danys pel temporal Glòria al Maresme. Es tracta d’una primera aproximació als perjudicis que la borrasca va deixar la setmana passada. Encara falta comptabilitzar destrosses importants, com el cost dels 2 ponts que es van esfondrar a Malgrat de Mar, però ara per ara ja se superen de llarg els 40 milions de pèrdues.

El temporal ha afectat de manera molt desigual les 30 poblacions del Maresme. De fet Mataró ha estat poc castigada comparat amb Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls, les més perjudicades de la comarca. Entre aquests 3 municipis superen de llarg els 25 milions de pèrdues, a l’espera de poder quantificar els desperfectes de zones que ara mateix encara són impracticables.

El Consell d’Alcaldes comarcal ha elaborat un document que estableix un posicionament comú dels alcaldes i alcaldesses de la comarca i que ha de servir per reclamar accions que resolguin els problemes estructurals del territori però també les mesures urgents per solucionar les principals destrosses del temporal. Reclamacions que van dirigides sobretot a l’Agència Catalana de l’Aigua, Endesa i Rodalies-Renfe. En destaquen també el trasllat de la línia de tren i inversions urgents per resoldre la manca de connexió actual, la pacificació de la N-II i el fi dels peatges a més del reforç del transport públic terrestre.  Mesures que ara recull el nou document, que encara està per finalitzar, i que es tancarà amb les aportacions que han sortit del debat del Consell d’Alcaldes d’aquest dimarts al migdia, per ser el màxim de plurals i transversals possibles, segons ha dit el seu president, Damià del Clot.

Les línies bàsiques que traça aquest posicionament polític també parlen de l’execució de les inversions previstes per estabilitzar les platges del baix i l’Alt Maresme i la reclamació d’inversions per garantir el funcionament d’equipaments sanitaris i educatius, per evitar danys i interferències en el seu funcionament. Aquest últim punt, per exemple, ha estat incorporat per petició de l’Ajuntament de Mataró. Un consistori que es mostra satisfet amb el document, ja que segons explica el seu alcalde, David Bote, recull les esmenes fetes, especialment en termes de mobilitat. Però també parla de l’anàlisi per saber com es relacionen els ciutadans amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Àrea Urbana de Girona.

Ha estat el mateix alcalde de Mataró qui s’ha posat a disposició de la resta d’alcaldes i alcaldesses de la comarca, defugint, ha dit Bote, de qualsevol color polític.

El document reclama la reactivació de la Comissió d’Ordenació metropolitana que ha de debatre mesures de mobilitat, mediambientals i de planificació urbanística i insta a la Generalitat a dotar de partides pressupostàries aquestes propostes per aquest 2020. De fet el Consell d’Alcaldes ha assegurat que la comarca necessita milions d’euros per reparar els danys, tot i que alguns dels municipis més afectats com Tordera, Palafolls o Malgrat de Mar, encara no tenen comptabilitzat al cent per cert els seus danys materials. Amb les xifres definitives encara per determinar, el CCM calcula que seran necessaris uns 41 milions d'euros.

Informa: C.Sánchez/ M.Gómez