La proposta d'ordenances pel 2021 passa el primer tall amb l'oposició en contra

Ajuntament de Mataró

Les ordenances fiscals pel 2021 a Mataró s’han aprovat inicialment amb els vots del govern, PSC i EnComúPodem, i els vots en contra de l’oposició, ERC-MES, C’s i Junts per Mataró. Es preveu un increment mitjà de 51 € en els tributs que paga una família tipus a l'any, uns 851 euros. Les ordenances preveuen un increment mitjà del 6% de l'Impost de Béns Immobles, l'IBI, i un augment del 17, 5% de la taxa de la brossa i la congelació de la resta de taxes.
Segons el Regidor d'Administració Ciutadana, Juan Carlos Jerez, la proposta d'ordenances fiscals està marcada pel desajust pressupostari de 8,3 milions d'euros que es preveu per al 2021. Tot i aquestes dificultats diu que l'Ajuntament no ha deixat de prestar cap dels seus serveis i es lluitarà perquè cap treballador perdi el seu lloc de treball. Però per aconseguir això, ha complementat Jerez, calen ingressos: "Tot i el sotrac, no hem deixat caure cap servei, però necessitem ajuts supramunicipals i compensar amb impostos encara que sigui impopular".

Per part d'Esquerra Republicana-MES, el seu portaveu Francesc Teixidó, va assegurar que l'IBI de Mataró serà dels més cars de les ciutats de Catalunya i creu que es necessita amb urgència un pacte fiscal de totes les formacions, amb el màxim consens, just i equitatiu. Segons Teixidó, cal complir amb el compromís de fer un observatori de ciutat. També cal fer un nou pressupost per replantejar-se totes les partides, emmarcat dins del pla de racionalització que van anunciar ara fa 2 anys.

Teixidó també ha assegurat que s'ha de buscar nous ingressos, aprofitar els ajuts de les altres administracions i replantejar les empreses municipals de l'Ajuntament: "moltes decisions a prendre i molta por a prendre aquestes decisions".

Pel que fa al romanent de 4 milions d'euros que finalment podrà utilitzar l'Ajuntament, Esquerra creu que cal fer-los servir per a la recuperació econòmica de la ciutat. Finalment els republicans creuen que s'ha d'aprofundir de veritat en la progressivitat fiscal que ja es podria aplicar en alguns dels preus públics municipals.

Segons la portaveu de Ciutadans Mataró, Cristina Sancho, el seu partit ja va avisar que aquest govern tornaria a apujar els impostos. "La gent està quadrant l'anterior pujada d'impostos i ja n'arriba una altra", ha reblat. Afirmen que voten en contra d'aquestes ordenances per no ser uns comptes que rebaixin els impostos que fomentin l'ocupació i el desenvolupament. També demanen que l'aparcament del centre de la ciutat, sigui gratuït durant primera mitja hora gratuïta per tal d'incentivar el comerç de la ciutat.

Ciutadans també valora com a molt negatiu que s’eliminin les bonificacions per fer ús de la deixalleria. El partit taronja creu que les famílies amb tres fills haurien de considerar-se famílies nombroses de categoria especial.

Per part de Junts per Mataró, Alfons Canela ha expressat que la seva formació no ha presentat cap al·legació i ha votat en contra d'aquestes ordenances fiscals perquè, assegura, aquest debat parteix d'un error de concepte. Consideren que s'ha d'apostar per l'activitat econòmica i no per apujar impostos: "No s'havia de fer cap pressió fiscal a la ciutadania, sobretot perquè perjudica les rendes més baixes, la millor política social és no apujar impostos, simplificar l'administració", ha afirmat Canela durant la sessió extraordinària d'aquest ple telemàtic d'aprovació inicial d'ordenances fiscals pel 2021.

També han retret que no es presentin les ordenances fiscals amb un esborrany de pressupost, si no, com ha dit Canela, no es pot valorar quin sentit té la fiscalitat que s'imposi.

Es preveu que la proposta d’ordenances fiscals per al 2021 s’aprovin definitivament en un nou ple el 23 de desembre, un cop finalitzat el període d’al·legacions. Amb l’aprovació definitiva de les bases, el termini per sol·licitar els ajuts s’obrirà l’1 de febrer i s’allargarà fins al 31 de maig.

 

Informa: O.Debat