La política local celebra que Catalunya tingui govern, malgrat les discrepàncies

Després de cinc mesos i diversos estira i arronsa, Catalunya tindrà un nou govern de la Generalitat. Quim Torra va ser escollit ahir, en segona ronda votació, com a 131è president de la Generalitat, amb els vots favorables de PDECat i ERC, l’abstenció de la CUP i els vots en contra de Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú i el Partit Popular. Una formació de govern, que implicarà l’aixecament de l’aplicació del 155.

A nivell municipal totes les formacions han coincidit al celebrar la formació de govern. Després de 199 dies el consistori tindrà de nou un interlocutor per poder negociar temes que urgeixen a la ciutat com el cas de l’Hospital de Mataró o el deute de les Escoles Bressol, entre d’altres.

Així s’ha pronunciat Quim Fernàndez, líder del grup municipal de CiU, qui ha explicat que amb la formació d’aquest govern Catalunya podrà recuperar les seves institucions. Fernàndez també ha volgut reivindicar la figura de Quim Torra, a qui ha descrit com una activista en la defensa de la cultura catalana.  Per la seva banda, el portaveu d’ERC Francesc Teixidó, ha afirmat que amb la formació de govern es podrà incidir en certes polítiques socials, alhora que es podrà seguir amb el camí cap a la república. Des de la CUP, Carme Polvillo ha reconegut la formació no podia impedir que s’investís un president independentista en un moment com aquest, però ha assegurat que la seva formació farà oposició durant la legislatura.

Per la seva banda, des de Volem Mataró, així com des d’ICV-EUiA, coincideixen a l’afirmar que haguessin preferit un altre tipus de president, amb un perfil més d’esquerres. Montse Moron, portaveu de Volem assegura que ara l’objectiu principal ha de ser recuperar les institucions i tornar-les a posar en funcionament per resoldre problemes socials. En la mateixa línia parlava Miquel Canal, d’ICV-EUiA, que es en aquest sentit ha mostrat certa desconfiança de que aquesta lluita pels drets socials sigui una prioritat d’aquest govern.

Al seu torn, el primer secretari dels socialistes mataronins, Juan Carlos Jerez, no ha estalviat crítiques al nou president de la Generalitat. Ha estat contundent en afirmar que no és el president que el PSC voldria per Catalunya i ha acusat Quim Torra de convertir-se en una mena de personatge de palla al servei de Carles Puigdemont. Per altra banda, Jerez situa el nou president del govern català en una línia política propera a l'ultradreta i l'ultraconservadorisme. En la mateixa línia s’ha pronunciat Jose Manuel López, líder del PP a Mataró, qui s’ha mostrat escèptic al voltant de la figura de Quim Torra, a qui ha qualificat com a candidat “d’extrema dreta”. Tot i així Lopez ha afirmat que caldrà jutjar aquest nou govern pel que faci d’ara en endavant.

En referència al candidat també s’ha pronunciat la cap del grup municipal de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora, qui l’ha qualificat de “peó al servei de Carles Puigdemont”. Lora també ha defensat que es mantingui l’aplicació de l’article 155.

Des d’Espanya, les primeres reaccions no s’han fet esperar i el president del govern Mariano Rajoy i el líder de l’oposició Pedro Sánchez,  ja han acordat respondre de forma “pactada i proporcional” a qualsevol desafiament de la constitució que pugui sortir d’aquest govern.