La Generalitat presenta un Pla de desconfinament que haurà de validar el govern espanyol

El president del govern català, Quim Torra, acaba d’anunciar en roda de premsa que la Generalitat ha establert un Pla de desconfinament gradual i de retorn a la normalitat. Per confeccionar-lo s’ha tingut en compte les dades epidemiològiques i l’informe que va elaborar el doctor Oriol Mitjà i el seu equip d’experts.

El Pla està desglossat en 3 fases: confinament, desconfinament gradual i nova normalitat. La primera és la que correspon amb el moment actual. El president ha recordat que en aquests moments encara ens trobem en una situació crítica. Per il·lustrar-ho ha posat l’exemple de les UCIs, i és que encara s’està doblant la seva capacitat per poder atendre tots els pacients.

La següent fase serà la del desconfinament gradual. En aquest punt la vigilància serà importantíssima així com que el sector de la salut deixi d’estar en una situació d’emergència. Aquesta etapa contempla l’aplicació de mesures esglaonades i la seva supervisió constant per tal de, a poc a poc, restablir l’activitat econòmica.  

La darrera fase l'ha titulat com a nova normalitat. Torra ha comunicat que s’hauran d’establir nous hàbits per evitar la propagació del virus i impedir una nova onada de contagis. A més, també s’espera trobar una vacuna i poder crear un operatiu que sigui capaç d’anticipar futures epidèmies.

Aquesta estratègia per part de la Generalitat pretén donar resposta a quatre preguntes: qui podrà sortir al carrer, què es podrà fer, com i quan. Referent a les dues primeres, s''hauran de detectar els col·lectius vulnerables i les mesures s'adaptaran en funció dels diferents sectors professionals i de si pertanyen a àrees urbanes o rurals. Respecte al com i al quan no s'han especificat terminis però es vol fer tornar a les persones sanes als seus llocs de treball, obrir progressivament comerços i establiments de restauració, escoles i equipaments esportius d'ús individual i, en darrer lloc, quan el risc sigui molt baix, equipaments culturals i esportius.    

Quim Torra aprofitarà la reunió de presidents convocada per demà diumenge per transmetre-li directament al president Pedro Sánchez el Pla de la Generalitat. A més, demanarà el retorn de les competències que es van perdre, a nivell autonòmic, amb el decret de l’estat d’alarma. El president català considera que “no es pot gestionar el desconfinament a 600 quilòmetres de distància”. Per aquest motiu demanarà a la Moncloa que o bé s’aixequi l’estat d’alarma, o bé s’apliqui només en alguns territoris o bé es modifiqui retornant el poder de gestió a les diferents comunitats.

Finalment s’ha adreçat a les famílies perquè demà quan surtin al carrer acompanyats de menors, ho facin de forma esglaonada. Recomana que els infants de fins a 6 anys, surtin d’11 a 1 del migdia i que els de 7 a 14 ho facin de 4 a 6 de la tarda. Així, diu, s’evitaran aglomeracions. Ha recordat que “la salut de tots depèn de com tots gestionem la nostra mobilitat”. A pregunta de Mataró Ràdio, Quim Torra ha discrepat amb el govern espanyol sobre el fet d'haver diferenciat els menors de 14 anys amb els de 15 a 18. Pensa que no és just que el segon grup només pugui sortir al carrer per realitzar les mateixes tasques que els adults.

Informa: L.Sanmiquel