La Generalitat es proposa recuperar i reactivar l'economia

La Generalitat posa en marxa una comissió per elaborar un pla de reactivació econòmica i protecció social. Una mesura que ha anunciat el president Quim Torra després del Consell Executiu extraordinari d'aquest migdia. 

El president de la Generalitat ha apuntat que el govern vol treballar en tres etapes: la primera, ja en marxa, amb mesures per fer front a l'emergència sanitària, la segona, també en funcionament, amb mesures dedicades a empreses i treballadors, i l'última, que comença amb aquest nou acord, basada en vies de recuperació i reactivació econòmica. La voluntat és posar especial èmfasi en àmbits especialment afectats com la cultura, el comerç o el turisme. Torra ha alertat que no es pot permetre que els efectes negatius de la crisi del coronavirus es cronifiquin.
La comissió de reactivació econòmica i protecció social estarà presidida pel cap de l'executiu català i integrada per diversos consellers del govern de la Generalitat, entre ells, el conseller d'economia i vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que també ha intervingut a l'anunci d'aquest migdia.

La comissió, que comptarà amb el suport d'un comitè d'experts extern, començarà a treballar aquesta mateixa setmana i vol crear aquest pla de xoc contra els efectes de la COVID sobre l'economia i sobre els ciutadans més vulnerables. Una comissió que vol comptar amb totes les forces polítiques i que es marca com a objectiu construir un nou futur aprofitant la potència del teixit productiu català.
El vicepresident i conseller d'economia, Pere Aragonès, ha detallat que amb la pandèmia i el confinament s'ha produït una aturada sense precedents de l'activitat econòmica i de la demanda i que per això cal posar en marxa aquest pla de xoc “sense precedents”. Aragonès ha apuntat que les previsions assenyalen una caiguda del PIB de cara a aquest any però que es recuperi en bona part a partir del 2021. En aquest sentit ha assenyalat que cal una política econòmica expansiva.

A l'inici de la compareixença, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a la responsabilitat dels ciutadans i ha assegurat que no és prudent sortir "massivament al carrer" i ha instat als ciutadans a recordar les dades que està deixant el coronavirus a Catalunya, amb més de 10.000 morts. Torra s'ha mostrat crític amb els "missatges de relaxació d'algunes institucions" i ha fet una crida a actuar amb el màxim rigor.

Informa: C.Sánchez