La Generalitat aprova un pla per reduir l’impacte del desconfinament parcial

El govern català continua apostant per un confinament total, malgrat l’estat espanyol permet que aquest dilluns alguns treballadors tornin a la feina. Una mesura que a Catalunya s’aplica a partir de demà perquè avui és festiu. Davant el nou escenari, la Generalitat ha traçat una estratègia d’actuació per contrarestar l’aixecament parcial del confinament. El document recull mesures relacionades amb l’àmbit de la salut i el laboral, el transport públic i les aglomeracions o la corresponsabilitat ciutadana. L’acord sorgeix del comitè tècnic del Procicat, l’òrgan que regula la situació d’emergència, i s’ha aprovat en un consell executiu extraordinari aquest diumenge a la tarda.

La primera fase d’aquest pla, que pretén protegir els treballadors que demà es reincorporen a la feina, s’estructura en quatre eixos.

El primer es basa en el control sanitari a partir de tests per a tota la població. Unes proves de les quals ara per ara no es disposa. Per aquest motiu, a partir de la setmana vinent es faran servir els 180.000 tests enviat per l’estat espanyol per fer servir en residències de gent gran.

El segon punt se centra en la coresponsabilitat de la ciutadania i insisteix en les mesures de protecció individual com la neteja i desinfecció o tapar-se boca i nas amb mascaretes, així com mantenir el distanciament social i evitar desplaçaments.

El tercer eix és un pla de control d’aglomeracions entenedor i d’obligat compliment en els centres de treball, el transport públic i els establiments comercials. Aquest punt recull mesures com potenciar el teletreball i adaptar horaris a la feina o regular els accessos del transport públic i incrementar freqüències.

Finalment, el quart nivell d’aquest paquet mesures contempla les necessitats dels col·lectius més vulnerables: la gent gran, les persones dependents i els nens.

Informa: L.Cera