L'1-O més viu que mai dos anys després

Es compleixen dos anys d'un dia que va ser històric per Catalunya. L'1 d'octubre de 2017, l'independentisme va aconseguir votar en el referèndum que buscava el suport d'una majoria de catalans per arribar a la independència del país. D'aquell dia, però, el que més s'ha mantingut en el temps són les conseqüències que se'n van derivar. La presència policial i l'acció dels agents, les entrades a moltes de les escoles, els cops que van enregistrar les càmeres i l'angoixa que van viure molts dels que estaven als llocs on es va poder votar es mantenen vius a la memòria col·lectiva dels catalans. Aquell 1 d'octubre de 2017 van votar a Catalunya 2.300.000 persones aproximadament, responent a la pregunta de si Catalunya havia de ser un Estat independent en forma de república. A Mataró ho van fer més de 30.000.

Un 1-O que a Mataró va precipitar el trencament del pacte de govern entre PSC i CiU. De fet, només 6 dies després d'aquell dia, les dues formacions anunciaven que no seguirien governant plegades. El PSC passava a governar en minoria i CiU a l'oposició.

Dos anys després de tot allò, Catalunya i el moviment independentista viu aquest aniversari pendent de la sentència del judici, celebrat al Tribunal Suprem contra polítics d'ERC i PDeCAT, així com contra els llavors presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez respectivament. Resolució que l'alt tribunal ha de donar a conèixer durant els primers dies d'octubre. D'altra banda, la detenció de nou persones vinculades als CDR's i imputats per delictes de terrorisme ha tornat a escalfar, un ambient ja de per sí enrarit.

Avui, tornaran a repetir-se accions per tota la geografia catalana. Aquesta passada nit, 500 escaladors han il·luminat les agulles de Montserrat per commemorar l'1-O. Amb el lema "Llum i llibertat", 131 agulles de Montserrat s'han il·luminat en record de tots els presidents de la Generalitat. Les manifestacions i les concentracions es reproduiran per municipis de tot Catalunya. A Mataró, la convocatòria es farà, davant de l'Ajuntament, a les 20h.

Informa: C.Salad/ A.Gual