L’Ajuntament restablirà relacions amb la Casa Reial espanyola

La Junta de Portaveus ha aprovat restablir relacions amb la Casa Reial Espanyola. Aixií ho ha proposat el grup de Ciutadans a través d'una Declaració Institcuional que ha prosperat amb els vots a favor del PSC. La resta de grups, ERC-MES, Junts per Mataró i En Comú Podem, hi van votar en contra. Aquesta Declaració Institucional esmena la que es va aprovar l’octubre del 2017, a proposta de la CUP, per reprovar el discurs del Rei Felip VI del 3 d’octubre i trencar relacions amb la Casa Reial.

Segons Ciutadans, el trencament de relacions del 2017 tenia “com a objectiu encobert, donar un pas més en la fractura social i política entre Catalunya i la resta d’Espanya”. La portaveu de Ciutadans, Cristina Sancho, assegura que la ruptura entre l’Ajuntament i el Cap d’Estat “atempta contra un imperatiu democràtic de respecte i diàleg entre totes les institucions”. A més, creu que les institucions de Mataró “haurien de treballar per la unió i no la confrontació”. Sancho també afirma que amb aquesta Declaració es vol agrair al paper que va tenir la Casa Reial el 3 d’octubre com a defensora de la democràcia i l’estat de dret després dels Plens del Parlament del 6 i 7 de setembre del 2017, quan es va aprovar les lleis del  Referèndum i de Transitorietat Jurídica.

El portaveu del PSC, Xesco Gomar, afirma que han votat a favor de la Declaració de Ciutadans perquè que la ruptura de relacions del 2017 va ser un error. Gomar considera que l’Ajuntament no ha de trencar lligams amb cap institució “més enllà que la nostra ideologia política estigui més o menys a favor amb la figura del rei”. També assegura que la Declaració Institucional del 2017 va ser un “postureig polític” i que en el dia a dia de l’Ajuntament no es tenen relacions directes amb la Casa Reial.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC-MES, Francesc Teixidó, lamenta que els socialistes hagin donat suport a la Declaració de Ciutadans. Assegura, però, que no el sorprèn, després que el 2017 ni la formació ni l’alcalde, David Bote, s’oposessin al suport que va donar el PSOE a l’aplicació de l’article 155.

El portaveu de Junts per Mataró, Alfons Canela, explica que no poden donar suport a restablir relacions amb la Casa Reial, quan la institució, diu, deixa de banda “a la meitat de la població de Mataró, com és el col·lectiu independentista.

L’aprovació d’aquesta Declaració Institucional ha generat controvèrsia a través de les xarxes socials. També s’hi ha oposat la Joventut Socialista de Mataró, que a través d’un comunicat s’ha desmarcat de la posició del PSC i ha remarcat el seu caràcter republicà.

 

Informa: S.Ruiz