L’Ajuntament redueix de 7 a 3 mesos el temps de tramitació de llicències d’obres majors

L’Ajuntament de Mataró continua treballant per millorar el Servei de Llicències i així, fer-lo més àgil i senzill. Fruit d’aquest esforç, s’ha aconseguit reduir als 3 mesos de mitjana el temps d’espera per obtenir el primer informe tècnic en les sol·licituds de llicències d’obres majors, que són les que afecten l’estructura dels edificis ja construïts o les que impliquen l’edificació d’una obra nova. Anteriorment, el primer informe no arribava fins al cap de 7 o 8 mesos. L’objectiu del consistori és assolir els 2 mesos que contempla la Llei d’aquí a l’estiu. 

Segons la regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, aquesta reducció de terminis es deu a dos factors: la paralització de l’activitat econòmica per la COVID-19 i la conseqüent reestructuració de tasques del personal, i els resultats que comencen a veure’s del pla de millora del Servei de Llicències impulsat per consistori.  

La simplificació d’aquest procés ha permès desencallar i fer arribar el primer informe tècnic als 83 expedients d’obra major que s’havien presentat durant el 2019. Pel que fa a aquest 2020, 17 dels 32 expedients proposats ja han estat atesos, quedant-ne només 15. 

Segons Joan-Fèlix Martínez, delegat al Maresme del CAATEB (Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers Edificació de Barcelona), l’obtenció del primer informe en un menor temps és una bona notícia. Tot i així, reclama una millor comunicació amb els tècnics municipals i una major flexibilitat de les normes. 

Des de l’Ajuntament de Mataró, fa mesos que es promouen mesures de millora del Servei de Llicències. Fa poques setmanes, per exemple, es va engegar el PIUM, (el Portal d’Informació Urbanística de Mataró) que facilita informació sobre les 13.000 parcel·les que hi ha a la ciutat tant a professionals com a la ciutadania. A més, es va modificar l’Ordenança municipal de llicències urbanístiques al desembre transformant al voltant del 20% dels permisos d’obres a comunicacions prèvies. Finalment, en el proper Ple s’espera poder aprovar una modificació de les normes urbanístiques del Pla General. Aquestes daten del 1997 i la voluntat és actualitzar-les i adequar-les a la nova realitat de l’edificació. 

Informa: L.Sanmiquel