L’Ajuntament rebutja la supressió de jutjats de violència de gènere que proposa el TSJC

L’Ajuntament demanarà al Ministeri de Justícia de l’Estat espanyol i a la Conselleria de Justícia de la Generalitat que no es comarcalitzin els jutjats de violència de gènere. Aquesta proposta d’organització sorgeix d’un document del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que vol agrupar les competències en matèria de violència de gènere de divuit partits judicials en només set jutjats. Tot i que en un principi el Maresme no se’n veu afectat, sí que té efecte a partits judicials com el de l’Hospitalet, que passaria a Barcelona; Santa Coloma de Gramanet, que passaria a Badalona; o Mollet del Vallès, que passaria a Granolllers, entre d’altres casos. Per reclamar que aquesta proposta no prosperi, els grups municipals del PSC i En Comú Podem Mataró van presentar una Declaració Institucional a la Junta de Portaveus d’aquest dilluns, que va prosperar amb els vots a favor d’aquests dos grups i també els d’ERC-MES i Ciutadans. Junts per Mataró, per la seva banda, hi va votar en contra. Els dos grups proposants subratllen que amb si es comarcalitzen els jutjats de violència de gènere poden desaparèixer a nivell local alguns d’aquests organs, fet que provocarà més saturació de la justícia i que les dones que vulguin denunciar no tinguin un jutjat a prop.

En la mateixa línia s’han posicionat els grups municipals d’ERC-MES i Ciutadans. El líder dels republicans, Francesc Teixidó, creu que de concretar-se la reorganització plantejada, s’allunyaria a les víctimes del servei. La cap del grup municipal de Ciutadans, Cristina Sancho, també ha afirmat que a més d’allunyar les víctimes del servei, es col·lapsarien més els jutjats. Sancho també demana que la Generalitat posi en marxa les Unitats de Valoració de Forense Integral.

La regidora de Junts per Mataró Isabel Martínez ha assegurat que la seva formació ha votat en contra perquè la Declaració “queda curta i és errònia”. Martínez assegura que amb la proposta del TSJC es vol especialitzar jutjats que siguin mixtes i que per les víctimes puguin anar a jutjats que estiguin especialitzats en violència de gènere. A més, també destaca que qui té competències per designar els jutjats de violència de gènere és l’Estat espanyol i que per tant és competència del govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos. Martínez considera que el que s’ha de fer és dotar més recursos per acompanyar les víctimes.

A més d’aquesta Declaració Institucional, també se n’han presentat dues més que no han prosperat. Una d’ERC-MES per demanar que els majors de 16 anys tinguin dret a vot i una de Junts per Mataró en defensa de la presidència de Quim Torra al cap davant del govern de la Generalitat.

Informa: S.Ruiz