L’Ajuntament rebutja el projecte de la llei de contractes de serveis a les persones

Acte contra Llei Aragonès

L’Ajuntament demana que es retiri l’actual el projecte de llei de contractes de serveis a les persones, també coneguda com “Llei Aragonès”. Així ho va aprovar la Junta de Portaveus arran d’una Declaració Institucional presentada per En Comú Podem Mataró que va prosperar gràcies als seus vots favorables més els del PSC i l’abstenció de Ciutadans. Els grups municipals d’ERC-MES i Junts per Mataró hi van votar en contra.

Aquest projecte llei, impulsat per la Generalitat, vol regular com s’han de de fer les externalitzacions de diversos serveis sanitaris, educatius, esportius, serveis socials, ocupació o transport escolar, entre d’altres. L’avantprojecte de llei estableix que el cost del servei suposi com a màxim el 40% de la puntuació de les adjudicacions d’educació i serveis socials i del 30% pel que fa a serveis sanitaris. Segons el text, el percentatge restant s’ha de basar en criteris de qualitat, accessibilitat, assequibilitat o innovació, entre d’altres.

La regidora d’En Comú Podem Mataró, Sarai Martínez, creu que aquest projecte de llei no assegura la qualitat del servei davant de les rebaixes de preu . També afirma que s’aposta per privatitzar més serveis en comptes de gestionar-los directament a través de les administracions.

A més de blindar la qualitat del servei i prioritzar la gestió directa, la Declaració Institucional també demana a la Generalitat que reguli de manera transparent les contractacions via conveni o via concertació prioritària amb les entitats del tercer sector. Un punt que la cap del grup municipal de Ciutadans, Cristina Sancho, va remarcar durant la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus. Creu que és necessari per evitar casos de corrupció o d’enriquiment personal.

Per la seva banda, els grups municipals d’ERC-MES i Junts per Mataró van ser els dos únics que van votar en contra la Declaració Institucional. A més de destacar que al Parlament de Catalunya el grup d’En Comú Podem va permetre la primera tramitació de la llei sense presentar cap esmena, el líder d’ERC-MES, Francesc Teixidó, va assegurar que amb la llei de contractes de serveis a les persones es vol que els ajuntaments puguin concedir contractes en base a la qualitat i no al preu. També afirma que la llei no estableix obliga a les administracions a externalitzar serveis. El cap del grup municipal de Junts per Mataró, Alfons Canela, assegura que la Declaració Institucional obvia que l’avantprojecte de llei sí que vol regular com s’han de prestar els serveis ja sigui a través d’entitats o l’administració.

La tramitació d’aquesta llei de contractes de serveis a les persones ha generat debat social aquests darrers mesos a Catalunya. De fet, el mes desembre es van fer a Mataró dues ponències sobre aquest projecte de llei. Per una banda, el casal de Les Esmandies va acollir una xerrada a càrrec del metge de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Josep Martí i la presidenta de la FAPAC, Belén Tascón. D’altra banda, ERC Mataró va organitzar la trobada “Desmuntem les mentides sobre la ‘llei Aragonès’” amb el diputat republicà i relator de la llei Jordi Albert.

Informa: S.Ruiz