L’Ajuntament mobilitza 9,4 milions d’euros per les despeses extraordinàries sorgides de la crisi sanitària

El govern municipal ha presentat el que ha anomenat “el primer pressupost de la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 i de la reconstrucció social i econòmica de Mataró”. Així ho ha assegurat el regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, durant el Ple extraordinari d’aquest dijous on s’ha portat a terme una modificació del pressupost d’aquest any. El pressupost pel 2020 es va aprovar el 12 de març, tan sols un dia abans que es decretés l’estat d’alarma a tot l’estat espanyol. Abans d’això però, les finances municipals ja venien tocades per les despeses extraordinàries que es van destinar a les borrasques de finals del 2019 i el gran temporal Glòria de principis d’any. Ara, per lluitar contra el coronavirus, el govern ha explicat en quin estat de salut es troben les arques municipals i ha assegurat que d’entrada, mobilitza 9,44 milions d’euros que es destinaran a sufragar les despeses extraordinàries provocades per la pandèmia i la pèrdua d’ingressos durant aquest temps. Una modificació del pressupost però, amb la que el regidor Jerez, ja ha advertit, que no n’hi ha prou i per això ja ha avançat que cal treballar en una nova proposta de modificació d’aquests números.

Amb aquests diners es vol intentar cobrir la despesa extraordinària d’accions que no s’han pogut fer i crear així un fons de contingència per valor 1,29 milions d’euros per cobrir, diu l’Ajuntament, “futures necessitats de despeses que vagin sorgint”. També es contempla una partida per finançar el Pla de reconstrucció social i econòmica de 3,5 milions, provinent d’inversions que no s’han fet i dels pressupostos participatius. I per arribar als més de 9 milions, se suma, a més, el romanent de tresoreria de l’any passat, 3,1 milions d’euros, que passaria a cobrir el dèficit generat per la Covid-19.

Jerez ha detallat que l’Ajuntament ja ha tingut despeses extraordinàries durant aquests mesos per les mesures econòmiques i fiscals que ha adoptat com les accions de compensació d’algunes taxes que l’Ajuntament ja va rebaixar des de l’inici de la crisi sanitària o la pèrdua d’ingressos per haver aturat, ajornat o suspès, activitats municipals com el no cobrament dels preus públics, per exemple. Entre les despeses extraordinàries ja registrades es calcula un import de 2,86 milions d’euros per la compra d’equips de protecció individuals (EPI) com mascaretes, gel hidroalcohòlic o guants, però també mampares pels llocs de treball d’atenció al públic, desinfecció de carrers i neteges extraordinàries, polsadors de semàfors als passos de vianants, tauletes per la docència online dels estudiants o fins i tot la compra de material com llits, matalassos i rentadores, entre d’altres, per l’equipament habilitat com a refugi a l’Espai Gatassa per a persones sense sostre. També la baixada de passatgers al Mataró Bus o les obres aturades. I per últim, el dèficit que han generat els ens dependents com PUMSA, per valor 1,9 milions d’euros. 

Informa: M.Gómez