L’Ajuntament de Mataró reafirma la seva aposta per l’EMMM tot i la retallada

El consistori justifica el reajustament del pressupost destinat a l’Escola Municipal de Música de Mataró al•legant que aquests últims mesos s’han hagut de destinar molts recursos a altres sectors per contrarestar l’efecte de la Covid-19.

El pla de sostenibilitat econòmica de l’Ajuntament de Mataró ha afectat el pressupost destinat a l’Escola Municipal de Música de la ciutat que es reduirà un 8%. De cara al curs vinent, hi haurà disponible la mateixa oferta però es reduiran el nombre de grups i la diversitat de franges horàries. Una decisió que no ha estat ben rebuda pels professors, alumnes i familiars de l’Escola.

Des del consistori es justifica aquest reajustament al·legant que durant els darrers mesos, i a causa de l’afectació de la Covid-19, s’ha hagut de prioritzar on es destinaven els recursos municipals. Fruit d’aquesta situació, l’Ajuntament va optar per adreçar-los a aquelles persones i sectors econòmics que pitjor ho estaven passat durant l’època de pandèmia més severa. Així ho explicava Miquel Àngel Vadell, regidor d’Educació.  

Ara dins del pla de sostenibilitat que té l’Ajuntament, no estem en situació de mantenir aquest contracte amb la mateixa situació. Amb aquesta situació no tenim cap altra opció que, no fer desaparèixer ni tancar evidentment la Escola de Música perquè hi creiem i a nivell de ciutat fa una feina extraordinària, però si fer una rebaixa d’aquest contracte.

Tot i la retallada, Vadell ha aprofitat per reafirmar el compromís del govern amb l’Escola Municipal de Música. El regidor d’Educació es mostra contundent a l’hora d’assegurar que l’Ajuntament aposta pel projecte i com a prova, posa d’exemple la inversió feta durant el període comprès entre el 2016 i el 2020 que va permetre regularitzar la situació de molts professors i l’adequació de la Nau Minguell per proporcionar a l’Escola aules insonoritzades, un equipament que es calcula que estigui disponible de cara al curs vinent.

Voldria recordar que per primer cop l’Escola de Música, amb aquest consistori al capdavant, ha fet una inversió de 440.000 euros per habilitar la Nau Minguell i tindrem 3 espais insonoritzats. Això juntament amb la inversió que vam fer al Centre Cívic del Pla d’en Boet perquè poguessin desenvolupar algunes de les activitats que fan, és un augment en dos anys de 440.000 euros. No crec que sigui just que es digui que no apostem per l’Escola de Música perquè l’import actual del contracte és de 1,5 milions d’euros per dos anys.

La reacció del govern arriba després de la manifestació que es va produir aquest dilluns a la tarda davant de les portes de l’Ajuntament. Treballadors, alumnes i familiars de l’Escola Municipal de Música es van concentrar carregats amb els seus instruments per fer soroll davant d’una situació que consideren que empetitirà el projecte. Així ho afirmàven ahir els professors de l'Escola Àlvar Monfort i Marta Dalmau.

Hi ha professors que han hagut de marxar, haurem de reduir entre 40 i 50 hores setmanals de gestió i de classe, s’obriran menys grups nous, alguns grups seran més nombrosos del que voldríem i que hi haurà gent que no podrà començar instrument l’any que ve com passava cada any que hi havia grups nous. Àlvar Monfort

El que veiem és que falta material, falta condicionar els espais... El que veiem és que no és un problema de diners sinó un problema d’aposta cap a la cultura i la música a Mataró. Marta Dalmau

Actualment l'EMMM té 1.765 alumnes i ofereixen programes tant per a músics amateurs, com pels que s'hi volen dedicar. Amb més de 10 anys d’història a les seves esquenes, tant els integrants de l’Escola com el regidor Miquel Àngel Vadell coincideixen a l’hora d’afirmar que aquest és un projecte d’èxit molt necessari dins de la ciutat i per això cal garantir la seva continuïtat en un futur.

Informa: L.Sanmiquel / M.Torres