Josep Maria Solé i Sabater visita Mataró per comparar l'octubre de 1934 amb el de 2017

Josep Maria Solé i Sabater visita Mataró per comparar l'octubre de 1934 amb el de 2017

‘Companys i els fets d’octubre. Passat i present’. Aquest ha estat el títol de la conferència feta pel catedràtic en història contemporània per la Universitat de Barcelona i professor de la UAB, Josep Maria Solé i Sabater. La xerrada, organitzada per la secció local d’Esquerra Republicana, ha recordat els 85 anys dels fets d’octubre, la figura de Lluís Companys, i ho ha relacionat amb l’octubre de 2017 i la repressió, diuen, que viu Catalunya.  Uns fets, els de 1934 que derivaven d’un moviment molt concret de les esquerres espanyoles i que ara, els historiadors analitzen, especialment amb el posicionament de les esquerres catalanes.

Paral·lelismes, similituds i diferències. Això és el que s’ha posat sobre la taula per comparar els dos moments històrics. Segons Solé i Sabater hi ha una lleugera diferència i assegura que Catalunya ha arribat a una situació de no retorn tot i trobar-se, en aquests moments, en una situació d’impàs. Ell mateix creu que és possible que tot derivi en l’autodeterminació de Catalunya.

La conferència s’ha fet a la sala d’actes de la Fundació Iluro i ha estat encapçalada per la presidenta d’ERC a Mataró, Anna Salicrú. Una sala que s’ha omplert per escoltar les paraules de Josep Maria Solé i Sabater.

Informa: M.Gómez / M.Castilla