Independència en suspens

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont anunciava ahir al vespre proclamació de la independència de Catalunya a tenor dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre. Una independència que va durar només sis segons ja que, instants després, va anunciar que la deixa en suspens per mantenir un espai de diàleg amb l’estat i trobar una via negociada al conflicte. Va ser ahir al vespre durant la compareixença que va fer Carles Puigdemont, a petició pròpia, davant del Ple del Parlament de Catalunya. Puigdemont va dir que feia aquest pas per obrir una porta al diàleg sense el que “no és possible arribar a una solució acordada”. El president va apel·lar a la responsabilitat de tots per seure a negociar i va referir-se als múltiples missatges arribats, directament a ell, de diferents punts del planeta i de institucions tant de dins com de fora de l’estat espanyol.

El president del govern català va apuntar que el conflicte entre l’estat i Catalunya es pot resoldre amb la responsabilitat de tots. Durant en el seu parlament, Puigdemont es va mostrar convençut de poder trobar una sortida de forma serena i acordada. Va apel·lar a la històrica lluita del poble català per aconseguir ser un estat independent i va ser aquí on va parlar de fidelitat. La que cal tenir a la història per recordar “els que van lluitar en el passat per la independència de Catalunya”. En el mateix sentit, Carles Puigdemont va apuntar que volen deixar un país independent a les noves generacions.

Després de la intervenció del president de la Generalitat van ser els representants dels partits de l’oposició els que van fer les seves intervencions. Després de tancar la sessió, Junts pel Sí i la CUP van signar la declaració de forma simbòlica.     

Autor: Cristina Salad