Homenatge a Joan Peiró en el 75è aniversari del seu afusellament

Mataró ha homenatjat la figura de Joan Peiró, ja que en aquest 2017 es compleixen 75 anys de la seva mort. De fet, va ser afusellat per la dictadura franquista el 24 de juliol de 1942. Un acte al què han assistit 150 persones entre familiars de Peiró, personalitats polítiques i també membres d’associacions i comissions diverses. Entre elles, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, qui ha tingut paraules cap a Peiró i cap a la situació política actual, afirmant que l’Estat Espanyol encara no ha demanat perdó per cap assassinat ni ha destinat un sol euro a la memòria històrica. Un homenatge organitzat per la Comissió Joan Peiró que també ha volgut deixar clar que no n’hi ha prou amb recordar Peiró, sinó que cal aprendre’n.

Vellvehí explica que la figura de Peiró cal recordar-la perquè encarna valors que són representatius actualment. Segons Vellvehí, l’obrerisme, el cooperativisme o la justícia social segueixen sent vitals avui i és per això que tanta gent coneix la causa i la lluita de Joan Peiró i el té com a referent.

Més enllà d’aquest homenatge, la Comissió assegura que durant l’any hi haurà altres actes per recordar Peiró. De cara a la tardor s’està preparant un espectacle musical i, a més, s’està treballant en altres iniciatives com ara la sol·licitud de la medalla de la ciutat a títol pòstum.