ERC-MES proposa l’activació del ‘Bonus Cultura’ també a Mataró

El partit republicà considera que el sector cultural necessita recolzament i per això proposa instaurar a Mataró la iniciativa ‘Bonus Cultura’ impulsada per l’Ajuntament de Barcelona.

ERC-MES proposa l’activació del ‘Bonus Cultura’ també a Mataró

Per tal de reactivar el consum cultural i ajudar les empreses creatives i culturals, un dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19, Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres ha proposat desplegar a Mataró la iniciativa ‘Bonus Cultura’ impulsada per l’Ajuntament de Barcelona. Un ajut que ja es va activar l’any anterior a la ciutat comtal i que va resultar ser molt exitós. De fet, segons el consistori barceloní, gràcies a aquesta iniciativa per cada euro invertit de l’administració pública, el sector n’ha ingressat 4.

Però en què es pot fer servir el ‘Bonus Cultura’? és un abonament que es pot utilitzar a l’hora d’adquirir entrades per esdeveniments culturals com ara cinema, teatre, dansa o concerts i, també, per la compra de llibres o música, entre d’altres.

I quin és el seu funcionament? L’administració pública aporta un quart del valor de l’esdeveniment o article cultural comprat. Així doncs, si un usuari fa una despesa en cultura per valor de 40€, ell només en paga 30 i els 10€ restants els abona el consistori.

Veient la bona acollida tant dels ciutadans com de les empreses del sector, Anna Salicrú, presidenta d’ERC a la capital del Maresme, explica que la idea seria extrapolar la iniciativa a Mataró.

És un abonament en el qual l’Ajuntament paga 1 de cada 4 euros que gasta el ciutadà. Per exemple, si gastem 20 euros en un abonament de cultura, el ciutadà en pagaria 15 i l’Ajuntament de Mataró en pagaria 5. D’aquesta manera, es podrien comprar entrades de cinema, música, teatre, llibreries... és a dir, el conjunt cultural en diverses escenes i la idea és potenciar-ho i que en surti ben parat tot aquest sector que tant ha patit la crisi.

En total, l’Ajuntament de Barcelona ha destinat 1 milió d’euros al ‘Bonus Cultura’. En el cas de Mataró, Salicrú afirma que des d’ERC han proposat que a la ciutat s’hi dediquin 150.000€ però que tot quedaria subjecte a debatre’s. També quedaria pendent de debat la seva validesa.

La nostra proposta concreta és que la Taula de Reconstrucció Econòmica i Social dediqui aquests 150.000€ en ‘Bonus Cultura’. Evidentment, l’import exacte és una cosa que es pot negociar. La idea és un cert paral·lelisme entre el que ha gastat l’Ajuntament de Barcelona que destina 1 milió d’euros. Per tant, a nosaltres ens semblava que Mataró podria dedicar una quantitat semblant a aquests ‘Bonus Cultura’.

Des del partit republicà s’han estat plantejant diferents iniciatives durant tota la pandèmia per estar al costat d’aquells sectors que ho han passat més malament. De fet, abans de proposar la creació del ‘Bonus Cultura’, també havien posat sobre la taula una campanya per afavorir el comerç local.

Informa: L.Sanmiquel