ERC Mataró recorda l'Alcalde Abril en els 80 anys del seu afusellament

El 16 de març ha fet 80 anys de l’afusellament del qui va ser alcalde a la ciutat de Mataró, Josep Abril i Argemí. La formació d’Esquerra Republicana de Catalunya, com fa cada any, ha preparat un homenatge per commemorar la seva figura, tot i que per aquest aniversari han organitzat tot un cap de setmana en record a la seva tasca i valors. Abril va ser el primer alcalde republicà de Mataró, l’any 1931 i va intentar impulsar idees, segons la formació d’esquerres, molt novadoses per la ciutat. Una situació que es va quedar aturada amb l’inici de la guerra civil. Segons ERC Joan Peiró i Josep Abril són dues figures que encarnen simbòlicament la lluita que es vivia durant els anys trenta.

L’acte central de celebració es volia fer únicament el dissabte dia 16 però la formació republicana va decidir fragmentar l’homenatge per la coincidència amb la manifestació a Madrid en la defensa dels drets i les llibertats. Ha estat per aquest motiu que, segons la president d’ERC, Anna Salicrú, el record a Alcalde Abril s’ha dividit en tres dies.

El tret de sortida a l’homenatge s’ha fet divendres amb la conferència “memòria i justícia” a l’Ateneu de la Fundació Iluro. L’acte, presentat i moderat pel líder d’ERC, Francesc Teixidó, ha comptat amb la presència de la Consellera de Justícia, Ester Capella, i l’historiador i líder de la CUP a Mataró, Juli Cuéllar.

 

Informa: M.Gómez / J.Peñaranda