ERC mantindrà el 'no' a les Ordenances Fiscals si no es redueix l'augment previst de l'IBI

ERC-MES té previst votar negativament a l'aprovació definitiva d'ordenances, taxes i preus públics si el govern es manté en la seva intenció de pujar l'IBI en un 8%. Des de la formació reclamen un pacte fiscal per Mataró en què govern i partits de l'oposició arribin a un acord per fixar els impostos. En el cas de l'IBI, i des del seu punt de vista, aquest no s'hauria d'incrementar més enllà del 2,93%, per anar d'acord amb els marges que estableix l'IPC. Des de la formació lamenten que la proposta presentada pel govern relació a les ordenances fiscals, deixa a Mataró com una de les ciutats catalanes de característiques similars, que paga un IBI més alt. (Així ho va afirmar Francesc Teixidó, líder d'ERC a la ciutat, durant la roda de premsa en què el partit va presentar el seu posicionament i les possibles al·legacions que presentarà abans del ple d'aprovació de les Ordenances Fiscals de 2020.

Per altra banda i com a mesura per acompanyar aquesta proposta d'increment de l'IBI més moderat, des de la formació reclamen que es faci un pressupost base 0, és a dir, fer una revisió en profunditat del pressupost per anar resseguint totes les despeses una per una i comprovar si n'hi ha de duplicades o prescindibles. Des de la formació creuen que aquesta feina permetria a l'Ajuntament estalviar-se 1 milió d'euros aproximadament i podria matisar les pujades d'impostos més abruptes.

Entre la resta de propostes que fa ERC-MES en relació amb les ordenances fiscals hi ha la d'estudiar a fons el servei de retirada de vehicles per conèixer els motius pels quals és deficitari, buscant evitar l'augment del 8% que es preveu per aquesta taxa, la de promoure més bonificacions per l'autoconsum fotovoltaic o treballar més intensament en la progressivitat fiscal. Des de la formació també denuncien que, per ara, encara no coneixen el pressupost de 2020, el pla de mandat previst fins a 2023 ni tampoc la previsió fiscal del govern pels pròxims 4 anys.

Informa: A.Gual/ M.Gómez