Els socialistes també s'emporten el lideratge de les eleccions europees a Mataró

El Partit Socialista de Catalunya, Junts per Catalunya-Junts i ERC-Ara Repúbliques són les tres forces que han dominat les eleccions europees a Mataró. Les dues primeres formacions amb resultats molt igualats. El PSC amb un 28.30% dels vots, 12 punts més que les eleccions del 2014, i Junts per Catalunya s'imposa amb un 24.61% dels vots. Esquerra es queda en tercera posició amb un 18,10% i el segueixen amb molta menys força Ciutadans, CeC-Podemos, el Partit Popular i Vox.

La pujada de participació ha estat la tònica general d'aquestes eleccions. Mataró ha passat de tenir un 35.89% de participació en un 51.38%. Un augment de participació pràcticament igual al que ha tingut Catalunya. En l'àmbit català el clar guanyador de les europees ha estat Junts per Catalunya seguit, frec a frec, pel PSC i Esquerra. I el PSOE ha estat la primera força a Espanya.

Pel que fa a Europa les dues grans coalicions que han dominat des de fa 40 anys, PPE (Partit Popular Europeu) i S&D (Socialistes i demòcrates), segueixen al capdavant, tot i que tal com preveien les enquestes amb menor força. 24% de vots pels populars i 19% pels socialistes. Les xifres posen de manifest la fi del bipartidisme europeu, i ara el PPE haurà de buscar pactes més enllà de la família socialdemòcrata. Els liberals i els ecologistes han guanyat vots i les forces d'extrema dreta i euroescèptiques no han tingut gran representació tot i que han irromput amb força a França Itàlia i el Regne Unit. Participació històrica també al parlament europeu, la més alta des dels últims 20 anys.

Informa: J.Peñaranda

 

 

 

 

 

Tags: