Els partits a Mataró valoren els resultats de les eleccions del 28A

El Partit Socialista guanya les eleccions generals amb 123 escons. El partit que lidera Pedro Sánchez ha aconseguit una victòria còmode, tot i que haurà de pactar per formar govern. En segon lloc, i a molta distància ha quedat el Partit Popular amb 66 escons. De fet la gran davallada de la formació encapçalada per Pablo Casado, que ha perdut 71 escons respecte fa 3 anys, ha estat un altre dels fets destacats de la jornada. La lluita per ser tercera força l’ha guanyava Ciudadanos, que amb 57 escons ha experimentat una important pujada respecte les passades eleccions generals i ha acabat superant a Unidas Podemos, que s’ha quedat amb 42 escons.  Finalment, destacar també la irrupció de Vox, el partit d’extrema dreta liderat per Santiago Abascal ha obtingut representació per primera vegada al congrés amb 24 escons.

Més enllà de la victòria electoral del PSOE de Pedro Sánchez a tot l’estat, el Partit Socialista reconeix que estan orgullosos d’haver tornat a guanyar a Mataró en unes eleccions que no fossin les municipals. El Primer Secretari del PSC Maresme Xesco Gomar, recorda que el PSC ha viscut moments complicats en les últimes comtesses electorals i aquesta victòria a la capital del Maresme és important. Ara caldrà veure, quines són les aliances per a governar una Espanya de progrés.

Per la seva banda, Jose Manuel López, cap del grup municipal del PP i número 15 per Barcelona al congrés ha parlat sobre els mals resultats obtinguts per la seva formació. Afirma que era uns resultats que s’esperava, primer per la fragmentació de la dreta i segon perquè el lideratge del seu partit és molt nou, i diu que cal seguir per recuperar el què s’ha perdut. López també preveu que Pedro Sánchez tindrà dificultats per buscar possibles per la investidura, tenint en compte tot el que s’ha dit durant la campanya.

Ciutadans es consolida a l’estat amb 1 milió de nous votants, amb opció de lluitar per la victòria en unes properes eleccions. El candidat mataroní al Congrés, Carlos Aguilar, ha ressaltar també que el partit taronja  ha tornat a sumar a Catalunya, amb 100 mil vots més. Unes afirmacions que ha fet al magazín matinal de Mataró Audiovisual El Mirador.

Esteve Martínez, d’En Comú Podem, creu que els comuns s’han vist perjudicats pel vot útil que ha optat per frenar els discursos més radicals i evitar la victòria dels partits de dretes. A més, tot i que reconeix la força que ha obtingut l’independentisme en aquests comicis, Esteve Martínez opta per conformar un govern d’esquerres tant al Congrés dels Diputats com a l’Ajuntament de Mataró.

Anna Salicrú, Presidenta d’Esquerra a Mataró, es mostra satisfeta pels resultats obtinguts tant a nivell local, que representen els millors que ha obtingut mai la formació, com a nivell català, on per primera vegada una formació independentista a guanyat en unes generals. Considera que ara se li gira feina a Pedro Sánchez per intentar aconseguir la investidura, i que si vol tirar endavant amb el suport d’Esquerra caldrà negociar per trobar solucions al conflicte entre Catalunya i Espanya.

La número 2 de Junts per Mataró, Isabel Martínez, ha assegurat que els resultats de les eleccions generals demostren tres coses: que l’independentisme segueix viu a tant a Mataró com a Catalunya; que la gent tenia ganes de votar i, sobretot, que la població prefereix les opcions més moderades a les més radicals. A més, Isabel Martínez valora positivament que Junts per Catalunya només hagi perdut un diputat, tenint en compte els mals resultats que els auguraven les enquestes.

Informa: A.Gual/ O.Debat/ S.Ruiz