Els batlles d'Arenys de Mar i Arenys de Munt es neguen a declarar per l'1-O

Foto: ERC Maresme

Mig miler de persones s’han concentrat aquest dilluns al matí davant dels jutjats de Mataró per donar suport als alcaldes d’Arenys de Mar i Arenys de Munt, citats a declarar per col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre. Annabel Moreno i Joan Rabasseda han arribat a la plaça Tomás y Valiente, acompanyats de polítics destacats del seu partit, com el diputat d’ERC Marc Sanglas, i de la majoria dels 14 alcaldes republicans que hi ha al Maresme. I han entrat als jutjats emocionats, entre aplaudiments i crits d’'independència', de 'votarem' i de 'democràcia'. Els dos alcaldes, però, han decidit no declarar davant del fiscal en cap de Mataró i s’han mantingut ferms en la seva decisió de cedir espais municipals per al referèndum.  

"Perseguir uns alcaldes per signar un decret no té cap sentit", ha dit Moreno, tot afegint que és "esperpèntic" tot el que va passar la setmana passada a Barcelona, en referència als escorcolls a la Generalitat que van acabar amb més d'una desena de detencions i 41 registres. "No es tracta de votar independència sí o no", ha afegit Rabasseda, sinó de "democràcia".

A la concentració d'aquest dilluns, s’han pogut veure el secretari general d’Economia, Pere Aragonès, el senador Bernat Picornell, i regidors del Maresme, no només d’ERC, sinó de la resta de partits que donen suport al referèndum. De Mataró, hi havia el portaveu d’ERC-MES, Francesc Teixidó;  el líder de la CUP, Juli Cuéllar, i la regidora Isabel Martínez, de CiU, partit que governa amb el PSC a Mataró i on l’alcalde, el socialista David Bote, ja ha dit que no té previst cedir espais per a les votacions.

Aquest dimarts hauran de declarar també a Mataró l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, qui és president de l’Associació Catalana de Municipis, l’ACM, i l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Carme Ponsa. Tots dos del PDeCAT.  Segons Buch, "la solució a aquest abús de poder del Fiscal General de l'Estat és rebutjar la seva manera de fer de manera cívica i pacífica i protestar". Per això, tant ell com la resta de polítics partidaris del referèndum han decidit donar suport als alcaldes citats a declarar, ha dit.