Els ajuntaments no hauran de transferir el seu superàvit al govern espanyol

Els ajuntaments no hauran de cedir el romanent de tresoreria al govern espanyol. Així ho ha decidit aquest matí el Congrés dels Diputats, després que tots els partits de l’oposició hagin votat en contra del decret llei impulsat per la Ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero. Amb aquest decret llei, el govern del PSOE i Unidas Podemos demanava als ajuntaments de tot l’estat que els cedissin el seu superàvit, que en el global de l’Espanya és de 14.000 milions d’euros. En el cas de Mataró hauria suposat cedir 3 milions d’euros.

A canvi, l’executiu repartiria 5.000 milions d’euros d’aquesta concessió entre els consistoris per poder utilitzar entre finals d’aquest any i principis del 2021. La resta es tornarien en un termini d’entre 10 i 15 anys.

Una mesura que s’ha modificat d’última hora per sumar els vots de Podem, ja que en un principi es contemplava que només rebessin part d’aquest fons aquells ajuntaments que haguessin cedit el seu romanent. També s’ha acordat amb Podem la creació d’un fons de 3.000 milions d’euros no retornables. Tot i aquests canvis, el Congrés ha tombat el decret llei.

El rebuig del decret llei ha estat gairebé unànime per part dels ajuntaments, entre ells del de Mataró. De fet, tots els grups del consistori mataroní, inclosos PSC i En Comú Podem Mataró, es van oposar la setmana passada a la mesura a través d’una Declaració Institucional.

El regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, creu que la falta de consens del món municipalista és un dels errors que s’ha comès a l’hora d’impulsar aquest decret llei. C reu que és necessari que el govern espanyol habiliti mecanismes perquè els ajuntaments puguin fer ús del seu romanent per fer front a les necessitats que generi la crisi sanitària. 

En comptes d’aquesta mesura, els ajuntaments exigien que es derogués la Llei d’Estabilitat pressupostària. Anul·lant aquesta llei, els consistoris podrien disposar del seu superàvit pel que necessitessin.

Informa: S.Ruiz / La Xarxa