El PSC torna a ser la força més votada a Mataró a les eleccions generals

El PSC ha estat la força més votada a Mataró amb 14.446 vots i un percentatge del 23,08%, tot i perdre prop de 3.000 vots respecte a les eleccions generals del passat 28 d'abril. Una victòria ajustada pels socialistes, que s'han disputat aquesta primera plaça amb ERC, fins passat el 50% de l'escrutini. Els republicans, que també ha baixat respecte a l'abril, s'han quedat finalment amb 12.770 vots i un percentatge del 20,4%.

Tercera força a la ciutat ha estat En Comú Podem amb el 13,83% dels vots i 1 punt menys respecte les passades eleccions generals. Per darrere de la formació morada i a 2 punts i mig ha quedat Junts per Catalunya (11,3%), que en aquest cas ha millorat lleugerament els resultats. Qui també ha millorat resultats ha estat Vox, ho ha fet de forma clara, en prop de 4 punts, situant-se així com a cinquena força a la ciutat (8,08%). El PP també ha pujat, fins al 7,7% i recupera 1.400 vots respecte a l'abril. Finalment la caiguda més abrupta ha estat per Ciutadans, que ha perdut més de la meitat dels vots i es queda amb el 6,57%. La CUP, que es presentava per primera vegada en unes eleccions generals, ha obtingut el 5,37% dels vots a la ciutat.

ERC guanya a Catalunya

A Catalunya la victòria ha estat per ERC, que repeteix com a força més votada amb un escó més que el PSC. La candidatura encapçalada per Gabriel Rufian ha perdut 2 escons i s'ha quedat amb 13. Per la seva banda, el PSC n'ha obtingut 12 i repeteix com a segona força. Junts per Catalunya, es consolida com a tercer partit a Catalunya en aquestes generals amb 8 escons, un més que a l'abril. Amb 7 escons i com a quarta força es manté En Comú Podem, tot i perdre vots respecte a les passades eleccions generals.

Qui ha millorat resultats ha estat el PP, el partit liderat per Cayetana Álvarez de Toledo a Catalunya, ha doblat el seu nombre d'escons i n'ha obtingut 2, els mateixos que la CUP, que es presentava per primera vegada en unes eleccions generals, i que Vox, que també ha sumat 1 escó.

Finalment, Ciutadans ha caigut de la cinquena a la vuitena força a Catalunya passant de 5 escons a 2.

Victòria del PSOE i difícil aritmètica per formar govern

El PSOE s'ha imposat en aquestes eleccions generals amb el 28% dels vots i 120 escons, perdent-ne 3 respecte els resultats del passat 28 d'abril. Una victòria, que tot i ser clara, obligarà al partit de Pedro Sánchez a pactar per formar govern. Per darrere ha quedat el PP de Pablo Casado, que també ha millorat el seu resultat d'ara fa sis mesos, ho ha fet de forma evident, passant dels 66 escons d'aleshores a 87.

Un dels grans guanyadors de la nit ha estat Vox, la formació liderada per Santiago Abascal ha crescut en 28 escons i 1 milió de vots respecte a l'abril, passant dels 24 representants al congrés als 52 actuals i se situa com a tercera força. Pel que fa a Podem i Ciutadans tots dos baixen respecte a les passades eleccions generals, Podem ho fa de forma més moderada, situant-se com a quarta força amb 35 escons, mentre que Ciutadans ho fa de forma molt més abrupta, perden pràcticament dues terceres parts dels escons que tenia i passant de 57 a 10.

Caiguda de la participació

La participació ha caigut en aquestes eleccions generals, tal i com ja han anat marcant els dos avanços que s'han fet durant la jornada. A Mataró la participació ha estat del 71,96%, uns 5 punts menys respecte les anteriors eleccions generals, quan la participació a la ciutat es va enfilar fins el 77,5%. Una tendència a la baixa que també s'ha fet notar a Catalunya on la participació ha caigut del 77,7% al 72,17%. També al conjunt de l'estat espanyol ha caigut la participació, en aquest cas per sota el llindar del 70% (69,87%).

Informa: A.Gual