El Ple es compromet a redefinir la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica

La proposta de Ciutadans va ser aprovada per unanimitat. Entre d’altres es crearà un reglament de funcionament de la Taula. El president de l’òrgan Miquel Àngel Vadell va assegurar que les bases del Pla de Reconstrucció ja estan establertes en un document

El Ple aprova per unanimitat redefinir la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica, arran d'una Proposta de Resolució de Ciutadans. La formació liderada per Cristina Sancho explicava en aquesta Proposta de Resolució que a hores d'ara aquest òrgan arran de la pandèmia està fent seguiment de les mesures inicials. Això ha impedit, diuen, que s'elabori el Pla de Reconstrucció, previst pel desembre passat. Demanen que es posin en marxa la creació dels grups de treball i els espais de participació ciutadana previstos. També consideren necessari la creació d'un reglament que estableixi, entre d'altres, els òrgans de govern i la composició de la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica, establir un calendari de reunions i de fites, quina tipologia de propostes es poden presentar i quins són els mecanismes de vot i les majories necessàries per aprovar aquestes propostes. Escoltem a Cristina Sancho, cap del grup municipal de Ciutadans.

La creació del reglament de funcionament de la Taula va ser el principal motiu pel qual Junts per Mataró va votar a favor de la proposta. Així ho va expressar el cap del grup municipal, Alfons Canela, que va afirmar hi donaven suport "per un principi de transparència". Canela també va assegurar que no s'estaven complint els requisits als quals es va comprometre el govern, si bé va reconèixer que en tractar-se d'una situació inèdita "és difícil fer-ho tot bé".

ERC-MES també hi va votar a favor, tot i no compartir del tot la proposta. El cap del grup municipal dels republicans, Francesc Teixidó, considera que a l'inici, aquest òrgan va ser "l'exemple d'un missatge positiu i va mostrar el compromís comú de tothom per treballar per la recuperació econòmica i social de Mataró". Amb el temps, però, creu que el funcionament de la Taula ha passat de ser "il·lusionant" a "absolutament burocràtic". Amb aquesta proposta, confia que es recuperi l'esperit inicial del projecte.

El govern va donar un "sí parcial" a la proposta. El regidor de Presidència i president de la Taula de la la Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró, Miquel Àngel Vadell, va reconèixer que el calendari de fites establert ara fa un any no s'ha acabat ajustant a la realitat perquè "ningú s'imaginava que després d'un any s'haguessin de seguir implementant mesures d'urgència". En aquest sentit, va explicar que durant aquest últim any s'han posat en marxa més de quaranta mesures per reduir la desigualtat.
D'altra banda, segons Vadell, les bases del Pla de Reconstrucció es troben al document "Estratègia de ciutat per a una recuperació basada en el desenvolupament sostenible. Mataró Agenda 2030", presentat el novembre passat. És aquest document, segons Vadell, el que s'ha de començar a concretar a partir d'ara establint els propòsits, metodologia, governança i comissariat dels diferents òrgans de la Taula de la Reconstrucció Social i Econòmica de Mataró.

A més d'aquesta Proposta de Resolució i la de Junts per Mataró que demanava la dissolució de PUMSA, ERC-MES en va portar una per implementar un "Bonus Cultura" a Mataró. Una proposta que el govern considera que s'ha de presentar a la Taula de a la Reconstrucció Social i Econòmica i no al plenari, motiu pel qual hi va votar en contra. Junts per Mataró i Ciutadans van votar-hi a favor.

 

Informa: S.Ruiz