El govern espanyol restringeix la mobilitat i concentra competències

Restriccions en la mobilitat de les persones. És la principal mesura que ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la declaració de l'estat d'alarma que pretén aturar la propagació del coronavirus. Sánchez ho ha fet públic durant una compareixença institucional que ha tingut lloc aquest vespre, tot i que estava prevista per aquest migdia, i que s'ha celebrat després del consell de ministres.

Només es podrà circular per la via pública, i de manera individual, per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, per anar a centres sanitaris, per anar i tornar de la feina, per tornar al lloc de residència habitual, per assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables, desplaçaments a entitats financeres o desplaçaments "per força major o situació de necessitat".

L'activitat comercial minorista queda suspesa a excepció dels bens de primera necessitat, quioscos, gasolineres, alimentació de mascotes, estancs, perruqueries i tintoreries. D'altra banda, es mantindrà el cent per cent dels servei de Rodalies i el transport local per carretera però els serveis de transport de mitja distància es reduiran a la meitat.

El president del govern espanyol també ha manifestat que s'implementaran quatre mesures: de suport a treballadors, autònoms i empresaris, la flexibilització per evitar acomiadaments, de suport a les empreses i a la investigació contra el coronavirus. No ha concretat com es traduiran aquestes mesures. 

El govern espanyol serà l'admininistració competent, amb Sánchez al capdavant i juntament amb els ministres de Sanitat, Defensa, Interior i Transports. La declaració de l'estat d'alarma, per tant, comporta que l'executiu espanyol absorveix competències com la seguretat, la salut i el transport, que a dia d'avui pertanyen a administracions com la Generalitat o l'Ajuntament de Mataró, com per exemple la policia local. En aquest sentit, el govern català ja s'ha mostrat crític amb aquesta "confiscació" de competències. Sánchez ha instat als presidents de les comunitats autònomes, amb els que es reunirà telemàticament al llarg del dia de demà, a deixar de banda els "territoris i ideologies" i a posar-se "al darrere" del govern espanyol per acabar amb la pandèmia.

El govern de l'estat també podrà mobilitzar l'exèrcit. L'estat d'alarma entra en vigor des del moment que es publiqui al BOE i s'allargaria, en principi, durant 15 dies. Si l'executiu el volgués allargar, hauria de sotmetre la decisió a votació del Congrés dels Diputats.

Pel que fa a les dades, s'ha alertat que la propera setmana l'estat espanyol podria superar els 10.000 casos positius en coronavirus. 

Informa: C.Sánchez