El govern espanyol insisteix en la reconstrucció econòmica i social en paral·lel a la lluita contra la Covid-19

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegura que tot i la lluita constant contra el coronavirus ha arriba el moment d’encarar-se a les dues altres crisis que s’han generat a conseqüència de la pandèmia: la social i l’econòmica. En una compareixença que ha fet aquest migdia, el president ha explicat que fins ara el govern espanyol ja ha començat a treballar per dirigir l’impacte econòmic amb mesures com els ERTO, les ajudes socials, les mesures pels autònoms o les moratòries de pagament a la Seguretat Social. Sánchez ha dit que mai abans s’havien suspès els desallotjaments o els talls de subministraments elèctrics i que es tracta d’una batzegada al sistema social i econòmic important. És per això que proposa “grans iniciatives” per treballar aquesta reconstrucció. El president espanyol ha parlat d’impuls de digitalització, sistema fiscal o serveis d’atenció social, també d’auxiliar als autònoms i al petit comerç i enfortir els serveis públics. També ha afegit que, per aconseguir aquesta reconstrucció, cal unió des de les administracions a tots els nivells, i amb la presència dels agents socials.

Sánchez ha fet una intervenció breu després de les reunions amb el comitè científic i tècnic que ha mantingut aquest mateix dissabte. Una compareixença en què també ha situat Espanya com a una de les cinc grans economies occidentals en la que el coronavirus ha fet més mal. Tot i les adversitats, ha dit literalment el president, “Espanya ha demostrat les seves fortaleses”. Entre elles ha destacat la del sistema de salut, la del sistema de seguretat i la xarxa de producció i aprovisionament d’aliments. Ha afegit que si Espanya “ha marcat la diferència” ha estat per “la resposta esplèndida del conjunt de la ciutadania”, referint-se al compliment del confinament, i ha tingut paraules pels nens i els avis, col·lectiu que assegura que han aconseguit interrompre la propagació del virus “en un temps rècord”.

Segons el president, Espanya ha estat “el país del món on la limitació de la mobilitat s’ha seguit amb major disciplina” i ho ha remarcat amb xifres. “A la vigília de decretar l’estat d’alarma la taxa de creixement de la infecció diària era del 35 per cent i avui estem al 0,27 per cert”, ha dit Sánchez. El president ha assegurat així que “l’estat d’alarma funciona” i que s’ha aconseguit doblegar la cobra, “mèrit de tots els espanyols”, ha afegit. Han calgut 8 setmanes però, temps en què segons el líder estatal s’ha actuat “com a comunitat, amb efecte i responsabilitat”. Sánchez ha dit que durant aquest temps s’han salvat moltes vides però se n’han perdut “26.498 avui en dia”. Unes morts que el president ja ha dit que s’homenatjaran, decretant el dol oficial a tot el país i en un gran acte de record a aquestes víctimes, presidit pel Rei d’Espanya, un cop el país sencer hagi acabat les fases de desescalada.

Informa: M.Gómez