El Govern denuncia que l'estat d'alarma pot envair competències

El Govern de la Generalitat  considera que l’estat d’alarma que té previst decretar l’executiu de Pedro Sánchez per fer front a la crisi del coronavirus a tot Espanya pot ser “una vulneració competencial”. Ho ha assegurat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, aquest dissabte, després d’accedir a l’esborrany del decret. Budó ha transmès la predisposició del Govern a col·laborar amb l’executiu espanyol, però ha insistit que no permetran que “es vulnerin” competències, “i a més veient que el govern espanyol està responent tard i malament" a la gestió de la crisi.

L’executiu català està pendent de l'aprovació del decret d’estat d’alarma, que podrà conèixer, finalment, aquest diumenge en una conferència amb els presidents de totes les Comunitats Autònomes. Segons l’esborrany, l’estat d’alarma limitaria la lliure circulació dels ciutadans a tot Espanya i donaria competències a alguns ministres, com el de Defensa, Interior, Transports i Sanitat, per actuar a Catalunya i a la resta de Comunitats Autònomes mentre duri la crisi.

En aquest sentit, el conseller d’Interior Miquel Buch, ha assegurat en la mateixa compareixença que l’esborrany del decret no fa cap referència explícita al que demanava aquest divendres el president Quim Torra, qui, en la seva voluntat de confinar Catalunya per aturar l’expansió del virus, ha sol·licitat permís a Pedro Sánchez per restringir l’accés al país intervenint les vies marítimes, ferroviàries i aèries. Segons Buch, el que hauria de fer el govern espanyol és “prioritzar la cooperació entre administracions, i no la imposició de mesures."

Budó i Buch han comparegut aquest dissabte a la tarda per actualitzar les dades dels casos de coronavirus a Catalunya. A hores d'ara, Catalunya és la segona comunitat autònoma més afectada pel covid-19 després de Madrid, amb un total de 715 casos i 8 morts. D’aquests casos, 41 són greus i 65 corresponen a personal sanitari. El nombre de persones aïllades és de 2.100.

Pel que fa al protocol que s’està seguint per detectar possibles casos de coronavirus, el director de l’Àgència de Salut Pública, Xavier Llebaria, ha assegurat que de moment - i malgrat algunes queixes - es mantindrà el que s’està seguint fins ara. És a dir, es continuaran fent les proves mèdiques prioritzant els col·lectius de més risc.        

Informa: B. Doñate.