El govern demana un estat d’alarma descentralitzat i aplicar el toc de queda

Segons ha especificat Meritxell Budó, consellera de presidència, el PROCICAT anunciaria l'horari del toc de queda i totes les seves especificacions

Pere Aragonès, vicepresident en funcions de president, ha comparegut aquest vespre per anunciar que Catalunya sol·licitarà un estat d’alarma descentralitzat per actuar immediatament vers l’evolució desfavorable de la pandèmia. Aragonès ha remarcat que l’estat d’alarma que demanen ha de partir del comandament únic de competències per part de la Generalitat per així, poder prendre decisions amb la màxima celeritat possible i amb la major seguretat jurídica. L’objectiu, ha detallat, és aturar la propagació del virus en un moment on hi ha 1.698 ingressats, gairebé 300 persones a les UCIs i un risc de rebrot de 635 punts a Catalunya.

‘L’evolució és molt preocupant, o multipliquem esforços o la Covid es multiplica’. Després d’aquestes paraules, Aragonès ha donat a conèixer que en el moment que s’apliqui l’estat d’alarma a Catalunya, es convocarà el PROCICAT per decretar mesures urgents com ara el toc de queda nocturn a tot el país. En el seu torn de paraula, la Consellera de Presidència, Meritxell Budó ha especificat que l’estat d’alarma seria pels propers 15 dies i que l'horari del toc de queda l'anunciaria el propi PROCICAT. L'horari que podria arribar a establir-se seria d'11 de la nit a 6 del matí. 

A banda, el vicepresident en funcions de president també ha fet una crida a la responsabilitat ciutadana. En aquests moments, des de la Generalitat consideren molt important limitar els desplaçaments innecessaris així com les trobades. Tal com ha dit Aragonès, ‘tothom és vulnerable al virus’ i per això ha demanat que no es tornés a repetir la imatge que es va veure el cap de setmana passat on es va registrar una mobilitat molt elevada.

La roda de premsa d’aquest vespre ha estat fruit de la trobada extraordinària que el govern ha convocat aquesta tarda. Amb aquesta petició, Catalunya se suma a comunitats com ara el País Basc, Extremadura, Astúries, La Rioja i Melilla que ja han requerit també l’aplicació de l’estat d’alarma.

Informa: L.Sanmiquel