El govern aprovarà el Pressupost del 2018

El Pressupost que planteja l’Ajuntament de Mataró per aquest 2018 aposta per l’habitatge social o l’emergència habitacional. El govern planteja així augmentar l’aportació municipal en aquesta matèria en 200 mil euros que se sumaran als 500 mil euros que demanaran a la Diputació de Barcelona. La reforma d’habitatges que planteja l’Ajuntament se centra aquest nou any al barri de Cerdanyola amb el Pla Integral d’aquesta zona. El govern també destaca la voluntat d’impulsar el centre de la ciutat i cal recordar que ja s’ha engegat un Concurs d’Idees per a promocionar-lo. 

L’Ajuntament també planteja diferents inversions per mantenir projectes com la reforma del Pati del Cafè Nou o l’Edifici de la Presó, la implementació de l’administració electrònica o continuar les millores en equipaments educatius i esportius. Unes inversions que sumen més de 17 milions d’euros. Pel que fa a l’endeutament l’Ajuntament ha tancat el 2017 amb un deute de 121 milions d’euros. Un endeutament que de cara al 2018 es preveu reduir en pràcticament 7 punts.

Els posicionaments polítics

El govern dels socialistes preveu aprovar el Pressupost del 2018 sobretot amb el qui fa dies que va anunciar la seva postura, el grup de Ciutadans. I és que amb aquesta formació fa dies que van arribar a un preacord. La formació taronja assegurava que votaria a favor sempre que els socialistes es comprometessin a retirar el projecte de trasllat de la biblioteca Fundació Iluro a Can Xammar. El líder de Ciutadans, Juan Carlos Ferrando, assegura que per a ells era prioritari la quarta biblioteca a Cirera-Molins. 

Així doncs, el govern fa un pas endarrere amb el trasllat d’aquesta biblioteca i s’escolta tant a l’oposició com a la Diputació de Barcelona. El Partit Popular també es posiciona en relació a aprovar el pressupost per aquest any ja que considera que el govern ha valorat positivament les seves al•legacions. 

El fins ara ex soci de govern, el grup municipal de CiU, també té molt clar que no votarà en contra i asseguren que no s’hi oposaran sempre que el govern mantingui en el pressupost les línies del pla de mandat que havien encetat les dues formacions conjuntament. Facilitar la votació és la posició que també assumeix ICV-EUiA tot i que consideren que hi ha algunes mancances.

Pel que fa a la resta de formacions, també s’han volgut manifestar abans de la sessió plenària extraordinària. Així, ERC-MES ja va anunciar que votaria en contra del Pressupost assegurant que la governança municipal els genera manca de confiança. La formació republicana assegurava també que el govern està actuant amb autosuficiència respecte els grups de l’oposició i troben a faltar debats de temes de ciutat. 

En la mateixa línia es posiciona Volem Mataró, Plataforma per Catalunya i la CUP. Pel que fa a Volem consideren que la partida a habitatge social segueix sent insuficient. La CUP afegiria a la proposta de Volem que s’impulsi el petit i mitjà comerç o la taula de consum responsable a més a més de planificar la construcció d’un Auditori, una estació d’autobusos interurbans o la seu de l’Escola Municipal de Música de Mataró.  

Plataforma per Catalunya lamenten que el pressupost no s’ajusti al què diuen que és “la realitat actual” i reclamen fer plans d’ocupació encaminats preferentment a la “gent nacional”. Res fa pensar que no s’aprovi el pressupost del 2018. Ni les incerteses entre les formacions que acabaran de decidir-ho a última hora podrien fer preveure que l’Ajuntament de Mataró no aprovi els números per aquest exercici.