El desconfinament serà en 4 fases i desigual en funció de la província

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat el pla de desconfinament que ha aprovat el Consell de Ministres avui mateix. L’han anomenat el ‘Pla per a la transició cap a una nova normalitat” i en aquest s’estableixen quatre fases de desescalada.  La primera es tracta de la fase zero, que segons el president és la fase en què ens trobem ara mateix i que inclou petites accions com la sortida dels menors al carrer o dels adults a passejar o fer esport a partir del proper dissabte. El dia 4 de maig s’iniciaria la fase 1, que permetria l’inici parcial d’activitats en comerços petits, no en grans àrees comercials. Una fase que inclouria també la restauració i hostaleria amb limitació a les terrasses i potenciant el servei a domicili o els espais de culte amb limitació d’aforament.

La fase dos ja permetria l’obertura de bars i restaurants amb limitació de persones i la posada en marxa d’actes i esdeveniments culturals com sales d’exposicions, conferències o espectacles però sempre de menys de 50 persones. Si l’activitat és exterior, es podrien congregar a 400 persones però assegudes. La tercera fase permetria flexibilitzar la mobilitat i seria la fase preparatòria a la normalitat.

Una desescalada que coordina el govern espanyol però que es gestionarà en l’àmbit autonòmic, ja que es preveu que el desconfinament pugui ser desigual per províncies. El president Pedro Sánchez de fet, ha explicat que la transició serà gradual, asimètrica i coordinada.

Quatre graons que el govern espanyol ha explicat que haurien de durar dues setmanes cada un, fet que, en les condicions idònies, ens portaria a la normalitat a finals del mes de juny. Però per passar d’una fase a l’altre, és a dir, al següent nivell de desescalada, s’ha de complir una sèrie de criteris objectius. El president del govern espanyol ha explicat que es tracta de cinc marcadors que seran públics per tota la ciutadania en cada un dels àmbits territorials: les capacitats estratègiques del sistema sanitari, la situació epidemiològica de la zona, la implantació de mesures de protecció col·lectiva i les dades de mobilitat i activitat social.

La Generalitat insisteix amb les franges horàries

I mentrestant el govern de la Generalitat avui ha presentat una proposta de franges horàries a partir d'aquest dissabte, on està previst que puguin sortir al carrer a més dels nens acompanyats d'adults, la gent gran, gent a fer esport i les unitats familiars. Una proposta que recordem necessita el vistiplau del govern espanyol.

Es tracta de 8 franges horàries proposades pel comitè tècnic del pla PROCICAT i que ha aprovat la direcció del Pla. Unes franges que tenen com a prioritat, segons el govern, el benestar dels ciutadans, especialment dels col·lectius vulnerables. La primera franja és entre les 6 i les 8 del matí, que s'habilita per fer esport a peu o en mitjà individual. De 8 a 9 per la mobilitat laboral majoritària. Entre les 9 i les 11 del matí pels majors de 65 anys, persones amb dependència o discapacitat amb necessitat de tercers. Entre les 11h i la 1 del migdia els infants de fins a 5 anys (nascuts entre 2013 i 2020). De 13h a 16h s'habilitaria una franja de 3 hores per la neteja d'espais, també perquè és l'hora on el sol s'intensifica més. Entre les 16h i les 18h de la tarda seria el torn pels menors d'entre 6 i 13 anys (nascuts entre 2007 i 2014). Entre les 18h i les 20h els joves d'entre 14 i 17 anys i adults que no es desplacen a la feina. I entre les 7 del vespre i les 9 de la nit, de nou, una franja per fer esport a peu o en mitjà individual, i també de nou, com a primera hora del matí a espais naturals, parcs o carrers d'amplada superior als 5 metres d'ample i sense límit de distàncies, sempre sense ús de vehicle.

Informa: M.Gómez / JM.Spà