El Consell Comarcal del Maresme declara l'emergència contra el canvi climàtic

L'ens supramunicipal crearà una taula de diàleg amb la societat civil, l'àmbit científic, actors econòmics i administració. També es crearà un observatori de canvi climàtic del Maresme

El Consell Comarcal del Maresme ha aprovat per unanimitat la Declaració de situació d’Emergència Climàtica. Una declaració que veu la llum avui, 26 de març, Dia Mundial del Clima i Adaptació al Canvi Climàtic. Una mesura per treballar de manera conjunta des del territori comarcal contra el canvi climàtic, que obliga a repensar de dalt a baix el model actual. Precisament, el Maresme és una de les comarques més vulnerables davant l’escalfament global segons assenyalen totes les prediccions i models científics, tant per la seva orografia com per la seva disposició cap al mar. És per això que l’ens supramunicipal crearà una Mesa de treball per l’adaptació al Canvi Climàtic. Una fórmula participativa, inclusiva i transversal amb representació de l’àmbit científic, la societat civil, els agents econòmics i l’administració. El debat ampli ha de servir per establir les prioritats d’acció del territori.

En el marc d’aquest acord, el Consell Comarcal també crearà l’Observatori de Canvi Climàtic del Maresme que concretarà accions i gestions encaminades a disminuir o evitar emissions de CO2. També donarà suport als ajuntaments de la comarca en el procés de descarbonització del municipi, gestionarà ajuts i tràmits de subvencions i impulsarà una línia de formació en mitigació i adaptació al canvi climàtic. Jordi Bonet, tècnic en canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme, detalla que aquestes accions s’han d’emprendre a finals d’aquest any o a principi del que ve, quan hagin arribat dos estudis que posaran molta llum als objectius que hi ha sobre la taula.

Tot plegat posarà sobre la taula un bon nombre de línies d’actuació que caldrà prioritzar i anar-les desenvolupant de manera progressiva. Un cop escollides les prioritats, caldrà trobar recursos per fer prosperar les diverses actuacions. Des del Consell Comarcal s’espera poder comptar amb part dels fons que la Unió Europea vol destinar a la recuperació verda.

Informa: C.Sánchez