DUI i 155

El Parlament declara la independència de Catalunya. El ple d’aquest migdia ha aprovat amb 70 vots a favor, 10 en contra i 2 vots en blanc, una document en el que s’insta el govern a aplicar els efectes de la declaració d'independència i obrir un procés constituent. De manera extraordinària, la votació ha estat secreta, a petició de Junts pel Sí i la CUP, i cada un dels diputats presents, els representants del Ciutadans, PSC i PP han abandonat l’hemicicle, han emès el seu vot a una urna. 

Des del Parlament s’insta als ajuntaments a col•laborar a tirar endavant el procés constituent i a donar suport des dels plens a aquesta decisió. Centenars d’alcaldes han seguit la votació des del Parlament per donar suport a les institucions catalanes, entre ells Miquel Buch alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis.

214 vots a favor 47 en contra, el ple del Senat ha aprovat per majoria absoluta i l'aplicació de l'article 155 de la Constitutció. El president del govern, Mariano Rajoy, ha defensat davant el Senat les mesures que inclou l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, de les que finalment n'ha quedat fora la intervenció dels mitjans públics de la Generalitat Ha dit que són mesures necessàries per aconseguir els quatre objectius de l'executiu de Madrid: "

El Consell de Ministres és qui té la competència d'aprovar-ho definitivament i, un cop l'aprovació es publiqui al BOE, tindrà plena vigència. Des d'aquest moment, el president català i els membres del govern quedarien cessats.

Informa: L.Cera/ C.Sánchez/ O.Debat