Aprovat inicialment el pressupost de l’Ajuntament de Mataró de 147,6 M €

Fotografia: Ajuntament de Mataró

L’ Ajuntament de Mataró ha aprovat inicialment el pressupost pel 2020 de 147,6 milions d’euros. Ho ha fet amb els vots a favor del govern i l’abstenció d’ERC-MES. Pel que fa al pressupost consolidat del Grup Ajuntament, aquest és de 176 milions.

Pel 2020 hi ha una previsió per a inversions de prop de 20 milions d’euros. L’apartat amb el gruix d’inversió més elevat, 6,8 milions d’euros, es destinarà a posar la ciutat al dia, entre actuacions a l’espai públic i equipaments. 

D'altra banda, 1 milió d’euros es destina al projecte de reforma del centre de la ciutat, el Pla d’Impuls al Centre. També, prop d’un milió d’euros es destinaran a l’anella ciclista, un projecte que vol doblar els carrils bici que hi ha a la ciutat. Pel que fa a l’habitatge, el pressupost contempla una partida de 672.000 euros pel projecte Yes, we rent, entre d’altres. També es destinen partides a la sostenibilitat energètica amb 2,2 milions d’euros, i per a mobilitat, seguretat i promoció econòmica, aquestes tres últimes amb una dotació al voltant d’1,7 milions d’euros cadascuna.

El regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, ha explicat que l’Ajuntament ha de fer front a un desajust pressupostari de 8,8 M €. Aquest prové de l’augment de sou als funcionaris acordat pel govern de l’estat, i els contractes de neteja i brossa a més del Mataró Bus. Aquest desajust s’afronta amb l’augment d’ingressos tributaris que proporcionarà més de 4 milions, i amb l’aplicació de les mesures de racionalització amb les que s’estalviaran 1,2M €.

Pel que fa a l’oposició, els  regidors d’ERC-MES s’han abstingut. El seu portaveu, Francesc Teixidó, ha recalcat que treballaran per que s’incloguin les seves propostes durant el període d’al·legacions. Tot i això, ha carregat contra el govern per no haver presentat un pressupost enfocat a les prioritats que necessita la ciutat: lluitar contra l’atur, la igualtat d’oportunitats i la promoció de ciutat. També ha lamentat que el pressupost es presenti quan no es coneix el PAM, el pla d’actuació municipal, un fet que, segons Teixidó, fa impossible  que la ciutadania es pugui fer una imatge de cap a on va la ciutat.

Junts x Mataró i Ciutadans han votat en contra dels comptes en aquesta aprovació inicial. El portaveu de JxM Alfons Canela ha lamentat que, la solidesa d’aquest govern entre PSC i En Comú Podem que gaudeix d’una majoria àmplia, no aprofiti aquest fet per treballar en projectes clau per la ciutat.

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans, Cristina Sancho, ha lamentat que creixi la despesa en un govern de 15 regidors i que, per contra, no ho facin les partides destinades a la promoció econòmica de la ciutat i la inversió als barris.

Després del període d’al·legacions, el govern preveu l’aprovació definitiva dels comptes de l’Ajuntament de Mataró el mes de març.

Durant la sessió extraordinària, també s’ha aprovat la plantilla del personal i la relació de llocs de treball per al 2020 de l’Ajuntament i de Mataró Audiovisual.

Informa: O.Debat