Aprovades les ordenances pel 2020 amb el vot en contra de tota l’oposició

Ple aprovació ordenances 2010

L'Ajuntament de Mataró ha aprovat de les ordenances, taxes i tributs públics pel proper 2020 amb un augment generalitzat i amb el vot en contra dels tres partits de l'oposició, ERC-MEs, JuntsXMataró i Ciutadans. El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, ha explicat durant el ple extraordinari d’aprovació definitiva de les ordenances que, amb aquesta aprovació d’augment d’impostos i l’anunciat pla de racionalització, es busca la solució per els 8,8M d’euros que faran falta en el pressupost de 2020. Un increment de despesa que prové de diversos conceptes com ara la renovació dels contractes de la neteja o el Mataró Bus, l’augment de sou de la plantilla municipal o la cobertura de les vacants de la Policia Municipal. Una altra despesa important és la  cessió de capital a PUMSA per valor d’1,4 milions d’euros que, definitivament, ha d’equilibrar els comptes de l’empresa de promocions urbanístiques municipal. D’aquesta aplicació d’ordenances i preus públics el govern preveu recaptar prop de 4 milions i mig d’euros.

El Portaveu ERC -MES Francesc Teixidó ha anunciat el vot en contra justificant que a partir de l’1 de gener “viure a Mataró serà més car”. Teixidó lamenta que, si fos més obert, el govern podria comptar amb tota l’oposició per reclamar a les altres institucions que compleixin amb la ciutat, pel que fa als seus deutes i falta d’inversió. Segons Teixidó, tot i tenir majoria absoluta, el govern hauria d’haver treballat més de costat amb l’oposició. El portaveu republicà ha afirmat que Mataró és la segona renda per càpita més baixa de les 10 ciutats més grans de Catalunya, per darrera de Santa Coloma de Gramenet.

Per part de Junts x Mataró, Alfons Canela ha mostrat el seu desacord amb la promesa no complerta de presentar ordenances conjuntament amb, l’aprovació inicial de pressupostos i l’elaboració del PAM. Afirma Canela que no se sap en què es gastaran els diners recaptats amb els impostos. Per el portaveu de JuntsxMataró, aquest incompliment pot afectar al futur pacte fiscal que vol treballar el govern amb tots els grups de l'oposició.

Des de Ciutadans, la seva portaveu Cristina Sancho ha recordat que l’aliança reaccionària amb la que es va iniciar aquest govern no està donant els seus fruits. Sancho expressa el vot contrari de Ciutadans com a una esmena a la totalitat d’aquestes ordenances aprovades.  A més, la portaveu de Ciutadans creu que el seu partit té el deure de no entrar en el joc electoralista del govern, presentant la pujada general d’impostos en el primer any de mandat.

El govern ha lamentat no complir la promesa de presentar els pressupostos en la mateixa sessió que s’aproven les ordenances fiscals. Pel que fa a l’IBI es destinaran més diners a subvencionar i bonificar aquests conceptes a famílies nombroses, monoparentals, pensionistes i, en general, a les persones amb menys ingressos

Informa: O.Debat