Aprovada la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma

Espanya viurà fins el 7 de juny amb el que es preveu que sigui el 5è estat d’alarma des del primer decretat el 14 de març. Una fórmula amb la que l’executiu espanyol ha pogut afrontar la crisi de la covid-19 i el principi de desescalada, però que l’ha desgastat políticament. El clar exemple és el canvi de socis per tirar-les endavant.

Els vots a favor de PNB i Ciutadans han permès al govern espanyol aconseguir part del seu propòsit inicial. L’estat d’alarma s’allarga, però no un mes com volia l’executiu, sinó que ho farà 15 dies, fins el 7 de juny.

Des de l'oposició, el cap del principal partit, Pablo Casado del PP, ha utilitzat un discurs molt dur per argumentar el seu no a la pròrroga. Els partits que formen el govern de la Generalitat també han votat en contra. De fet els 3 partits independentistes catalans, Esquerra, Junts i la CUP, han mostrat la seva negativa a una nova pròrroga. 

En una sessió on Pedro Sánchez ha explicat que quan pràcticament tot el territori espanyol hagi entrat en fase 1 el consell de Ministres decretarà dol oficial a tot el territori.