Acord a l’Ajuntament de Mataró per preservar la memòria històrica

El text aprovat mostra el suport al govern espanyol en l'avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i insta al Govern de la Generalitat i a les Corts Generals a accelerar els tràmits per a l’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica

Acord a l’Ajuntament de Mataró per preservar la memòria històrica

La Junta de Portaveus de Mataró ha aprovat una Declaració Institucional (DI) pel compliment de la legislació en memòria i reparació històrica. Una iniciativa presentada pel PSC, amb esmenes incloses d’ERC, i amb el suport de tots els grups municipals a excepció de Ciutadans, que es va abstenir en el moment de la votació. En aquest text es mostra el suport al govern espanyol en l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i s’insta al Govern de la Generalitat i a les Corts Generals a accelerar els tràmits per a l’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica. També s’insta a les administracions catalana i espanyola a retirar escuts, insígnies, plaques i altres objectes commemoratius de la dictadura franquista, al conjunt de Catalunya i Espanya, segons ha explicat el portaveu del grup municipal socialista, Xesco Gomar.

Tots els grups - excepte Ciutadans, que es va abstenir - van votar a favor de la Declaració. En Comú Podem va explicar que hi donaven suport perquè asseguren que cal que les generacions presents i futures preservin la memòria històrica i democràtica de Catalunya i Espanya. Per la seva banda, ERC, que hi va incloure una sèrie d’esmenes, va detallar que la voluntat és pressionar el govern espanyol i la Generalitat perquè compleixin la llei vigent del Parlament i que treballin perquè els municipis eliminin els vestigis de la dictadura dels seus carrers, una feina que, recorden, Mataró encara ha de completar. Finalment, Junts per Mataró va voler donar suport a la Declaració com un record a totes les víctimes i perquè es treballi en una assignatura pendent com és el coneixement i reconeixement del què ha passat en el nostre passat recent.

Ciutadans, per la seva banda, es va abstenir en l’aprovació de la Declaració Institucional. La portaveu, Cristina Sancho, va explicar que tot i estar a favor de la Llei de Memòria Històrica, considera que el Partit Socialista utilitza la memòria històrica cada cop que impulsa una pujada d’impostos o alguna de les seves decisions pot perjudicar la seva imatge.

Aquest passat 14 d’abril es van complir 90 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola i el pròxim 17 de juliol es compliran 85 anys del cop d’Estat contra el govern democràtic que va donar inici a la Guerra Civil.

Informa: Clara Sánchez