Mesures que pot prendre el govern espanyol amb l'estat d'alarma

coronavirus

El govern espanyol ha decretat que la sanitat privada pugui passar a ser gestionada pel Ministeri de Sanitat per fer front a la crisi del coronavirus. Així ho va explicar ahir al vespre el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa conjunta amb els ministres de Defensa, Interior i Transports. Illa va explicar que amb aquesta mesura es posa a disposició dels consellers de salut de cada territori les instal·lacions de la sanitat privada perquè en facin l’ús que creguin necessari. El Ministre de Sanitat també va donar un termini de 48h perquè tothom que disposi de productes sanitaris com mascaretes, guants, bates o solucions hidroalcohòliques o la capacitat de fabricar-los ho posi en coneixement del ministeri.

Fora de l’àmbit de sanitat, la mesura més rellevant decretada per Moncloa és el desplegament de les Unitats Militars d’Emergència (UMEs). De fet, aquesta secció de l’Exèrcit va desplegar-se ja ahir en les set ciutats on hi té batallons: Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Lleó, Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife. La Ministra de Defensa, Margarita Robles, va anunciar que es preveu desplaçar aquestes unitats a totes aquelles poblacions on sigui necessària la seva intervenció. L’objectiu és que facin reconeixements previs en les zones de més risc.  

Per la seva banda, el Ministre de Transport i Mobilitat, José Luis Ábalos, va decretar una reducció del 50% de l'oferta de transport públic, menys en el servei de Rodalies, que es mantindrà com fins ara o augmentarà per evitar la massificació.

Amb tot, el Ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska va assegurar els primers dos dies d’aquest estat d’alarma han transcorregut sense incidents remarcables.

Informa: S.Ruiz