Joan Vinzo: "L'accés a l'habitatge és un dels principals reptes als que ha de fer front Benestar Social"

Els efectes de la crisi tenen un impacte més fort a la ciutat de Mataró que en altres localitats de l'entorn, amb taxes d'atur més elevades i més situacions de vulnerabilitat. Unes xifres que es troben també per sobre la mitja de Catalunya. La principal preocupació al voltant d'aquestes dades però, és la cronificació de la situació i el fet que "l'aparent" recuperació no està sent de forma homogènia, sinó que repercuteix sobretot en l'augment dels preus però no en els ingressos que reben moltes famílies a finals de mes. Així ho explicava ahir el regidor de Benestar Social, Joan Vinzo, al programa "El Calidoscopi", d'aquesta casa. Una tertúlia en la que també hi van participar, Antoni Vilà, Director de Càritas Mataró i Santi de Arco, coordinador de Creu Roja Mataró.

Tots van coincidir a l’afirmar que per millorar aquesta situació és cabdal incidir en les polítiques d'ocupació i d'habitatge. En el cas de l’habitatge el cas és molt complex ja que ve regulat per la llei del dret a l’habitatge de 2007 de la Generalitat. Una llei que estimava que s’havia d’arribar a un 15% de l’habitatge social, tot i que la realitat a dia d’avui és que amb prou feines s’arriba a un 3%. En aquest sentit es la Generalitat la que ha de plantejar que cal fer per arribar-hi i qui ha de posar els recursos. Mentrestant Mataró treballa amb el parc públic d’habitatge social del que disposa i amb l’opció de tempteig i retracte optant a la compra dels immobles que surten a subhasta d’execucions hipotecaries. El regidor afirma però, que no tenen massa marge i que a dia d’avui no hi ha habitatges disponibles per a les famílies que tenen una mesa d’emergències autoritzada i que han d’accedir a una d’aquestes vivendes.

De fet, l’accés a l’habitatge social i la pobresa energètica és un dels eixos del Pla Local d’Inclusió Social de Mataró 2018-2020. Un pla que es va ratificar en l’anterior ple i que vol lluitar contra les situacions de vulnerabilitat a la ciutat. El pla consta de sis grans eixos i esta pensat per tirar endavant des de Benestar Social de l’Ajuntament, amb la col·laboració de les entitats del tercer sector.

 

Informa: A.Gual