Joan Safont publica 'L'estiu passat', l'estiueig dels autors catalans

El periodista i escriptor mataroní explica on passaven l'estiu autors com Pla, Rodoreda, Miró o Maragall; fins gairebé una cinquantena d'artistes i escriptors. Safont diu a l'Entrevista que 'el Maresme va ser un lloc emblemàtic de l'estiueig'

Joan Safont, escrivint una dedicatòria en el seu llibre "L'estiu passat"
Joan Safont, escrivint una dedicatòria en el seu llibre "L'estiu passat"

El periodista i escriptor mataroní Joan Safont, publica el llibre "L'estiu passat", on explica els llocs d'estiueig d'artistes i escriptors catalans com Josep Pla, Mercè Rodoreda, Joan Maragall, Salvador Espriu, Montserrat Roig, Miró, Picasso o Tàpies, fins una llista que arriba gairebé a la cinquantena. Autors que van immortalitzar aquests paisatges d'estiueig amb les seves obres literàries i pictòriques.

JOAN SAFONT, periodista i escriptor
Totes aquestes coses que nosaltres ara observem i apreciem, les hem llegides, també. No només és que les hem vist en una fotografia d'Instagram, sinó perquè hi ha un gruix intel·lectual i literari previ.

A través dels estiuejos d'artistes i escriptors, descobrim el territori, com si fos una guia de viatges literària. El Montseny, la Cerdanya, el Canigó, Mallorca, Andorra i, entre molts altres espais, també el Maresme.
 

JOAN SAFONT
Sí, sí, el Maresme va ser un lloc emblemàtic de l'estiueig. Argentona, per exemple, amb les cases que s'hi construeixen els estiuejants. El cas, per exemple, de Caldetes, amb Joan Maragall o Verdaguer acompanyant els marquesos de Comillas. I com, això, després també provocarà un desenvolupament al Passeig dels Anglesos.

Un altre cas paradigmàtic del Maresme és la relació del poeta Salvador Espriu amb Arenys de Mar, la Sinera literària.

 

JOAN SAFONT
Ell és el cas paradigmàtic d'aquesta mitificació de l'infantesa de l'estiu. L'eixida del casal del Bisbe Català on ells vivien, es va convertir en el Jardí de Cinc Arbres i tot el món de Sinera. Va ser el leitmotiv de tota la seva obra.

"L'estiu passat. Una geografia de les vacances d'artistes i escriptors dels Països Catalans" va ser inicialment una sèrie d'articles publicats al diari digital El Nacional. S'han ampliat i convertit en llibre a partir de l'interès per la temàtica per part de l'editorial Comanegra, responsable d'aquesta edició.